ANKETA

Čak 85 posto građana traži bolju brigu o ekologiji

11.02.2002.
u 00:00

* Za zaštitu prirode vlastiti novac dalo bi 70 posto ispitanih

Hrvatski su građani u posljednje vrijeme sve osjetljiviji na zaštitu okoliša, što nije nimalo čudno s obzirom na desetak ekoloških katastrofa koje su se nanizale samo u prvih mjesec i pol dana ove godine. Podsjetimo, nedavno se izlio mazut u rijeku Jadro, potom pomor riba u Kaštelanskom kanalu, more je bilo zagađeno pokraj Zadra i Murtera, u zadarsku luku istekla je nafta, a izlivena nafta onečistila je i Savu i Kupu kod Siska. U Rijeci je, pak, nedavno nastala panika zbog povećanja opasnih tvari u zraku.

Iz opsežnog istraživanja koje smo proveli u suradnji s agencijom "Metron/Vectura" vidljivo je kako građani Hrvatske misle da je onečišćenost okoliša velik problem u Hrvatskoj, a čak 85 posto ispitanih smatra da se tome problemu treba više posvetiti. Građani nisu nimalo zadovoljni angažmanom države u zaštiti okoliša, a većina ispitanih smatra da država nije dovoljno učinila za zaštitu okoliša. Gotovo 30 posto ispitanih još su veći kritičari vlasti, jer misle da je država u zaštiti okoliša posve zatajila. Više od 70 posto ispitanih smatra da žive u nezdravu i onečišćenu okolišu, a kada bi znali da će se njihov novac utrošiti za ekologiju i da neće završiti u nečijem džepu, izdvojili bi za zaštitu prirode vlastiti novac. No, 24 posto ispitanih misli da se za zaštitu okoliša treba brinuti isključivo država, koja ionako troši novac poreznih obveznika. Da bi se ekološka situacija u Hrvatskoj popravila, trebalo bi više novca ulagati u znanost i ekološku edukaciju te uvesti strože zakonske norme, smatraju ispitani hrvatski građani.

Više od 35 posto ispitanih ipak udiše čisti zrak i smatraju da žive u zdravu i čistu okolišu. Samo 10 posto građana misli da bi trebalo zatvoriti stare tvornice kako bi se ekološka situacija popravila. A koliko su građani opterećeni socijalnim stanjem u državi, pokazuje podatak da 40 posto ispitanih ne bi odmah zatvorilo tvornice koje nemaju uređaje za pročiščivanje iako onečišćuju okoliš.

A. Pancirov

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije