HASSAN HAIDAR DIAB ZA VEČERNJI TV:

'Čeka nas strašan sukob, bojim se... Taj je čovjek prešao crvenu liniju, tu smirenja neće biti'

Zagreb: Hassan Haidar Diab i Petra Maretić Zonja
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
31.07.2024.
u 14:00

– Ovo će prerasti u užasan sukob. Koliko će trajati, koliko će biti žrtava, to su ključna pitanja. Amerikanci će tu igrati kao mirotvorci, pozivaju na suzdržanost, ali Izraelci ništa nisu mogli napraviti bez zelenog svjetla iz Amerike – rekao je naš novinar.

Izraelska vojska bombardirala je glavni libanonski grad Bejrut. Tvrde Izraelci, pri tome je život izgubio zapovjednik Hezbollaha odgovoran za napad na Golansku visoravan, prilikom čega je poginulo 12 djece. Također, ubijen je vođa Hamasa u Gazi, Ismail Haniyeh, a to se dogodilo u Teheranu, glavnom iranskom gradu. U emisiji voditeljice Lane Kovačević na Večernjem TV ugostili smo našeg novinara Hassana Haidara Diaba, stručnjaka za vanjsku politiku koji itekako dobro poznaje procese na Bliskom Istoku.

– Ne bih ja ovo nazvao izraelskom snagom. Netanyahu je već prešao i crvenu i bijelu i plavu i zelenu liniju. Nije se zaustavljao unatoč upozorenjima svih aktera međunarodne zajednice. Možda će se ovo pokazati pametan, a možda i ludi potez. On je ušao u jednu avanturu, ne zna ni sam kako će sve završiti. 

Diab smatra da će odgovor Hezbollaha na sve što se događa biti žestok.

Zagreb: Hassan Haidar Diab i Petra Maretić Zonja
1/9

– Napad na predgrađe Bejruta? Osveta bi mogla biti napad na Tel Aviv! Mene najviše zabrinjava šutnja Hezbollaha. Pratim ih od 1982. godine, njihov način razmišljanja i funkcioniranja. Mislim da oni sada razgovaraju sa svojim saveznicima o odgovoru i o tome što će poduzeti ako dođe do odgovora. Izraelci bi mogli uzvratiti i na to, ne postoje pravila – kaže novinar Večernjeg lista.

– Ovo je napad na suverenitet Irana. U ovom trenutku, u sljedećim satima, ne čak ni danima, bit će nam svima jasno što slijedi. Nema tu smirenja, neće ići prema deeskalaciji sukoba. Ovo će prerasti u užasan sukob. Koliko će trajati, koliko će biti žrtava, to su ključna pitanja. Amerikanci će tu igrati kao mirotvorci, pozivaju na suzdržanost, ali Izraelci ništa nisu mogli napraviti bez zelenog svjetla iz Amerike. Niti za prvi napad u Bejrutu niti za ovaj u Teheranu. Opasno je. Bojim se da ne dođe do regionalnog rata – rekao je Diab.

Emisiju s Hassanom Haidarom Diabom pogledajte u nastavku:

Komentara 33

Avatar Zgubider..
Zgubider..
14:26 31.07.2024.

"...Čeka nas strašan sukob,..."___Ništa od toga, budete pračkama išli na Izrael?! Ubili vam Izraelci čovjeka kirurški precizno s 1500 km udaljenosti a da još uvijek ne znate kako?! Iran sila 🤣...

JM
JMN
14:34 31.07.2024.

Može li molim netko malo neutralniji komentirati situaciju na Bliskom Istoku za medije?

MA
MarasG
14:17 31.07.2024.

Izrael cini ono sto mora i ja ih potpuno opravdavam.Teroristima koji razumiju samo nasilje treba odgovoriti nasiljem. Crvenu liniju su odavno presli arapi i sada neka se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije