NAPAD U TEHERANU

U Iranu ubijen vođa Hamasa! Odmazda već najavljena, oglasila se i Rusija: 'Potpuno neprihvatljivo političko ubojstvo'

Reuters/PIXSELL
31.07.2024.
u 08:17

"Ubijen je on i jedan od njegovih tjelohranitelja. Istražuje se uzrok napada", rekla je Revolucionarna garda

Najviši politički čelnik Hamasa Ismail Haniyeh ubijen je u Iranu, u zasebnim priopćenjima potvrdili su to i Iranska revolucionarna garda i Hamas. "Rano jutros pogođena je rezidencija Ismaila Haniyeha u Teheranu. Ubijen je on i jedan od njegovih tjelohranitelja. Istražuje se uzrok napada", rekla je Revolucionarna garda, prenosi Reuters. Haniyeh je jučer bio prisutan na inauguraciji iranskog predsjednika. Hamas je rekao u priopćenju da je ubijen u "cionističkom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu" te da napad neće proći nekažnjeno. Rusija, Iran i Turska osudile su u srijedu ubojstvo vođe Hamasa u Gazi, nazivajući ga neprihvatljivim političkim ubojstvom koje bi moglo proširiti rat na regionalnu razinu. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je ubojstvo Hamasova političkog vođe "potpuno neprihvatljivo političko ubojstvo", objavila je agencija RIA navodeći zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova. "Ono će dovesti samo do dalje eskalacije napetosti", citirala je RIA Mihaila Bogdanova. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kazao je da "krv (ubijenog vođe Hamasa) nije prolivena uzalud".

"Mučeništvo Ismaila Haniyeha u Teheranu samo će ojačati duboke i neraskidive veze Teherana, Palestine i otpora", rekao je Kanaani, navode iranski državni mediji. Turska je osudila ubojstvo Haniyeha, bliskog predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. “Osuđujemo ubojstvo šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha u činu vrijednom prezira u Teheranu”, piše ministarstvo ocjenjujući da “ovaj napad također ima za cilj proširiti rat u Gazi na regionalnu dimenziju”.

VEZANI ČLANCI:

Tursko ministarstvo reklo je također kako napad pokazuje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema nikakvu namjeru postići mir. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas snažno je osudio ubojstvo. Palestinske frakcije pozvale su na generalni štrajk i masovne demonstracije nakon ubojstva Haniyeha. Vođa Hamasa Ismail Haniyeh ubijen je u srijedu u Iranu, objavile su  palestinska militantna skupina Hamas i iranska elitna Revolucionarna garda u odvojenim izjavama.

FOTOGALERIJA Pogledajte katastrofalne prizore: Vatrogasci u potpunosti okruženi vatrom gase stihiju

1/73

 

Ključne riječi

Komentara 35

GM
gmižić
08:21 31.07.2024.

Ruski cinici....što je s njihovim " neprihvatljivim" političkim ubojstvima!? Broje se stotinama tisuća

Avatar brons
brons
08:59 31.07.2024.

Rusi se javljaju, svaki dan neki glavonja padne kroz prozor i pogine

GN
GNKDZ1986
07:56 31.07.2024.

Dok mu gladan narod gine njegovom krivnjom on uživa daleko od rata u Teheranu kao i brat mu po zločinu mali ruSSki diktator u svom dubokom bunkeru negdje u Sibiru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije