Svjetski dan rješavanja sukoba 2024.

Centar za medijaciju pri Hrvatskom uredu za osiguranje već punih 17 godina omogućava mirno rješavanje potrošačkih sporova proizašlih iz osigurateljnih i odštetnih odnosa

Centar za medijaciju pri Hrvatskom uredu za osiguranje
18.10.2024.
u 11:44

Svjetski dan rješavanja sukoba obilježava se svake godine trećeg četvrtka u mjesecu listopadu s ciljem promoviranja izvansudskih načina rješavanja sporova. Ovaj globalni događaj skreće pažnju na važnost traženja rješenja mirnim putem, otvarajući vrata nekonfliktnom dijalogu, međusobnom razumijevanju i toleranciji.

Centar za medijaciju pri Hrvatskom uredu za osiguranje već punih 17 godina promiče izvansudsko rješavanje sporova na području osiguranja te time podiže stupanj zaštite potrošača u Hrvatskoj na višu razinu. Na ovaj način potrošačima se omogućuje zaobilaženje dugotrajnih sudskih postupaka i s njima povezanih troškova budući da troškove postupka medijacije snosi isključivo društvo za osiguranje koje je iniciralo odnosno pristalo na provođenje postupka medijacije. Važno je napomenuti kako je postupak medijacije dobrovoljan te da zahtijeva suglasnost obiju strana za njegovo provođenje. Treba istaknuti i povjerljivost ovog postupka, koji se može inicirati u bilo kojoj fazi, uključujući i tijekom trajanja sudskog postupka, pa čak i u fazi pravnog lijeka. Takav mehanizam rješavanja sukoba predstavlja jedinstvenu priliku za potrošače kako bi postigli rješenje na što učinkovitiji i što efikasniji način.

Podnošenjem prijedloga za provođenje postupka medijacije Centru za medijaciju pri Hrvatskom uredu za osiguranje inicira se postupak medijacije. Taj prijedlog prosljeđuje se suprotnoj strani, koja se u roku od 15 dana od primitka prijedloga treba izjasniti o prihvaćanju medijacije kao načina rješavanja spora. Prijedlog za pokretanje postupka medijacije može se podnijeti i putem elektroničke pošte, ispunjavanjem online obrasca: https://huo.hr/hr/zastita-potrosaca/centar-za-medijaciju, pri čemu nije potrebno prilagati dodatnu dokumentaciju.

Za razliku od sudskog postupka, gdje je ishod neizvjestan sve do pravomoćne presude, u medijaciji stranke sklapanjem nagodbe eliminiraju rizik nepovoljne sudske odluke. Postupak medijacije pred Centrom za medijaciju pri Hrvatskom uredu za osiguranje izuzetno je brz i u cijelosti besplatan za osiguranike, ugovaratelje osiguranja i oštećene osobe te se može provesti i online.

U okviru ovogodišnjeg Tjedna medijacije u organizaciji Hrvatske udruge za medijaciju – Centar za medijaciju pri Hrvatskom uredu za osiguranje sudjelovao je na Okruglom stolu održanom 17. listopada s temom "Primjena i izazovi Zakona o mirnom rješavanju sporova". Ova rasprava usredotočila se na primjenu Zakona o mirnom rješavanju sporova, unutar koje su, osim razmjene iskustava i analize trenutnog stanja nakon njegovog stupanja na snagu u lipnju prošle godine, pravni stručnjaci identificirali ključne izazove te istražili potencijalna rješenja za daljnje promicanje medijacije kao učinkovite metode rješavanja sporova.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije