Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE ARBITRAŽE

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

Miro Cerar
Nel Pavletić/Pixsell
21.09.2017.
u 22:18

Hrvatska ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici jer su slovenski dužnosnici nezakonito komunicirali sa sucima i umetali dokumente, kazao je Plenković.

Nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u, slovenski premijer Miro Cerar odlučio je otkazati posjet Hrvatskoj najavljen za idući tjedan.

Plenković je pred Općom skupštinom UN-a branio izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka, a informaciju o otkazivanju posjeta objavila je agencija STA.

– Prije dva dana dogovorili smo da ćemo se sastati u Zagrebu gdje ćemo razgovarati o problemu granice, što naravno, također znači i izvršenje ili implementaciju arbitražne odluke – rekao je Cerar i dodao kako je Plenković u UN-u pred cijelim svijetom odstupio od njihova dogovora.

Slovenski premijer smatra da je potpuno neprihvatljiva pozicija Zagreba koji ne priznaje arbitražu.

– Stoga moj posjet idućeg tjedna nema smisla – rekao je Cerar.

Dodaje kako će Slovenija nastaviti na pripremama za implementaciju te da će "učiniti sve što je potrebno" da Slovenija bude spremna za izvršenje

– Ako Hrvatska neće surađivati, problemi će se pojavljivati. Nitko to ne želi – poručio je, javlja RTV Slo.

Plenković: Hrvatska nije imala drugog izbora

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz kompromitirane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo "nepoštivanje međunarodnog prava" obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Hrvatska ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici jer su slovenski dužnosnici nezakonito komunicirali sa sucima i umetali dokumente na temelju kojih je sud u Den Haagu donio presudu prije dva mjeseca. Slovenija, pak, ustraje na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima.

"Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa", rekao je Plenković na zasjedanju najvišeg tijela UN-a u New Yorku.

Komentara 492

AI
airforceone99
22:29 21.09.2017.

bravo Andrej, na pravom mjestu u pravo vrijeme, neka se zna tko i što su Zlovenci!

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
22:27 21.09.2017.

Bravo Plenkoviću, istina boli!

Avatar AligatorXO
AligatorXO
22:40 21.09.2017.

Konačno da i Hrvatska krene u ofenzivu.;

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije