Četvrtinu oboljelih od raka ubije kemoterapija

12.11.2008.
u 12:45

Ispitivanje 600 pacijenata oboljelih od raka koji su preminuli tijekom 30 dana nakon tretmana kemoterapijom pokazalo je da u više od četvrtine pacijenata kemoterapija ubrzala ili uzrokovala smrt. Nakon tog saznanja, pozvani su liječnici da preispitaju svoj pristup tretmanima kemoterapije.

U izvješću Nacionalne povjerljive istrage o pacijentovu ishodu i smrti piše da bi doktori trebali razmisliti o smanjivanju doza kemoterapije ili o njezinu nekorištenju.

Grupa pacijenata obuhvaćena ovim ispitivanjem samo je dva posto od 80 tisuća osoba koje svake godine prime kemoterapiju. Svi su teško bolesni pacijenti kod kojih je kemoterapija većinom korištena kako bi se lakše nadziralo njihovo stanje, a ne kako bi se rak izliječio. Nakon pregleda svih slučajeva utvrđeno je da je 35 posto pacijenata primalo dobru njegu, ali pokazala je i da je u 27 posto slučajeva kemoterapija ubrzala ili uzrokovala smrt. Naime, toksična priroda terapije može dovesti do niza komplikacija od kojih je najozbiljnija infekcija zvana neutropenična sepsa.

(I.Vi)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije