kome pripada

Čije je pokojnikovo zubno zlato?

zubno zlato
Deutsche Welle
17.07.2013.
u 11:00

Nakon spaljivanja pokojnika u krematoriju u pepelu ostaju vrijedni metali, recimo zubno zlato. Mnoge općine u Njemačkoj skupljaju ga i prodaju pa tako zarade i po nekoliko stotina tisuća eura godišnje

Četiri zaposlenika krematorija u njemačkom gradu Landau godinama su krali zubno zlato koje je preostalo nakon spaljivanja pokojnika. Kod jednog od optuženika pronađen je kilogram zlata u vrijednosti od oko 30.000 eura, piše Deutsche Welle. Ta je vijest nedavno u Njemačkoj ponovo potaknula raspravu o tome kome pripadaju pokojnikovo zubno zlato i drugi vrijedni metali.

Možda zlato potječe od vjenčanog prstena?

U gradskim krematorijima je uobičajena praksa da se pepeo nakon spaljivanja umrloga prosije. Nakon te procedure obično ostaju zubno zlato i metalni dijelovi poput umjetnih kukova i vijaka kojima su operativno spajane kosti. Pitanje kome pripadaju ti ostaci u Njemačkoj nije pravno riješeno.

Zato krematoriji taj problem različito rješavaju. Nešto više od polovice njih stavlja i te metalne ostatke u urnu. Oni objašnjavaju da nakon spaljivanja na izuzetno visokim temperaturama nije moguće utvrditi potječe li zlato od zuba ili od primjerice vjenčanog prstena. A budući da je vjenčani prsten za pokojnika i za njegovu obitelj imao posebno emocionalno značenje, pojedini krematoriji smatraju da bi bilo krajnje neukusno kada to zlato ne bi bilo sahranjeno zajedno s posmrtnim ostacima.

Mnogi krematoriji pak prikupljene metale prodaju tvrtkama specijaliziranima za preradu pa zarađeni novac daruju u dobrotvorne svrhe. No pojedine njemačke općine slijede jednu spornu praksu: one prodaju metale i tim prihodima pune svoje vječito prazne proračune. Recimo, grad Osnabrück na taj način godišnje zaradi i do 70.000 eura. Kako bi se pravno osigurali, u gradskom krematoriju članovima obitelji daju na potpis klauzulu kojom se gradu daje pravo na prodaju metala. Ima gradova koji na taj način zarade i nekoliko stotina tisuća eura.

Ne daš zlato - nema spaljivanja

U jeku rasprave o tome čije je zubno zlato njemačka Udruga pogrebnika izdala je priopćenje u kojem izražava mišljenje da se ti prihodi smiju koristiti samo u dobrotvorne svrhe. No pojam \"dobrotvorne svrhe\" očito svatko tumači na svoj način. Tako grad Bochum prikuplja vrijedne metale iz krematorija i na kraju godine ih prodaje. Time godišnje zaradi 100.000 eura koji se slijevaju u gradski proračun. Gradske vlasti ističu da se taj novac upotrebljava za održavanje gradskog krematorija i kažu: \"Dobrotvorne svrhe su stvar definicije...\"

I u Bochumu se članovima obitelji daje na potpis formular kojim se dopušta zadržavanje preostalih metala. No ako odbiju potpisati, krematorij ima pravo odbiti spaljivanje pokojnika. A da to ne bi djelovalo kao ucjena, grad Bochum nudi članovima obitelji mogućnost da umrlome prije spaljivanja - daju izvaditi zube! Budući da je vrlo teško naći zubara koji bi bio spreman na takve tretmane, obitelji ne preostaje ništa drugo nego potpisati sporni formular.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije