DANAS IDEMO DO 38°C!

Nepodnošljiva noć, i još gori dan: Toplinski val na vrhuncu, evo kad u Hrvatsku stiže malo osvježenje

Foto: PIXSELL/DHMZ
1/4
12.07.2024.
u 08:34

Očekuje se da će najviše dnevne temperature porasti do 38 stupnjeva, a za cijelu Hrvatsku na snazi je crveni meteoalarm zbog iznimno visoke temperature.

Hrvatska je trenutačno pod utjecajem snažnog toplinskog vala, koji će dosegnuti svoj vrhunac danas i sutra. Očekuje se da će najviše dnevne temperature porasti do 38 Celzijevih stupnjeva, a za cijelu Hrvatsku na snazi je crveni meteoalarm zbog iznimno visoke temperature. Danas će tako u Hrvatskoj prevladavati sunčano i vrlo vruće vrijeme. Poslijepodne u unutrašnjosti, ponajprije na sjeverozapadu, uz jači razvoj oblaka samo rijetko je moguć poneki pljusak, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za petak. Vjetar će biti većinom slab, na istoku do umjeren jugoistočni, a na Jadranu južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 33 i 38 Celzijevih stupnjeva.

Slično će biti i u subotu. "Pretežno sunčano i uglavnom vrlo vruće. U unutrašnjosti su u drugom dijelu dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mogući pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u Istri te na sjeverozapadu zemlje, gdje mogu biti izraženi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na sjeveru i sjeveroistočni, a na sjevernom Jadranu povremeno jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na Jadranu između 23 i 27 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna većinom između 33 i 38 Celzijevih stupnjeva", javlja DHMZ.

Meteorologinja DHMZ-a Danijela Vlašić kazala je za N1 da će ovakve vrućine još neko vrijeme biti na snazi. "Ova toplina će potrajati. Zasigurno još deset dana. Prema dugoročnim prognozama cijelo ljeto nas očekuju slične temperature zraka", kazala je Vlašić.

VEZANI ČLANCI:

Inače, osim što su temperature tijekom dana rekordno visoke, vrlo je toplo i tijekom noći. U Senju je jutros oko pet sati temperatura nakratko pala ispod 28 stupnjeva, ali je ubrzo ponovno počela rasti. U Rijeci je jutarnja temperatura bila oko 26 stupnjeva, a slične vrijednosti zabilježene su i u Hvaru, Dubrovniku, Crikvenici i na Rabu.

U Splitu, Zadru, Šibeniku i Pločama najniža noćna temperatura bila je oko 25 stupnjeva. U Kninu je jučer automatska postaja DHMZ-a izmjerila 37 stupnjeva, a kratkotrajno olakšanje stiglo je tijekom noći, kada je temperatura pala na 21 stupanj. U Osijeku su se temperature nakon ponoći kretale između 24 i 21 stupnja, dok je u Zagrebu postupno padala do 23 stupnja.

Visoke su i temperature mora, prema podacima DHMZ-a s različitih postaja duž jadranske obale. Jutros u sedam sati u Malinskoj na Krku u moru je izmjereno visokih 28.2 stupnjeva, dok je u Crikvenici dosegnulo temperaturu od 27.4 stupnjeva. U Dubrovniku je izmjerena temperatura mora bila 26.7 stupnjeva, u Splitu 27.0 stupnjeva, u Zadru 25.6 stupnjeva, na Hvaru 25.8 stupnjeva. Najtoplija vrijednost zabilježena je na Mljetu, u Malom jezeru, gdje je termometar pokazao čak 29.2 stupnjeva. Temperatura mora na otvorenom moru kod Mljeta iznosila je 27.4 stupnjeva.

DHMZ je u petak ujutro na X-u objavio kako nas za vikend i dalje čeka pretežno sunčano i vrlo vruće, ali u nedjelju u unutrašnjosti ipak malo niža temperatura zraka.

FOTO Sladoledi, lepeze, kišobrani, fontane... Pogledajte kako se građani i turisti bore protiv vrućina

1/50

Komentara 7

NO
nogomet90tih
09:32 12.07.2024.

Najjači su ovih (za sada) 24 u anketi koji imaju klimu ali ju ne pale zbog visokih troškova. Znači dali ste novac za klimu i što sad čekate? Da dobijete na lotu? Hahaha…

Avatar Orao
Orao
09:41 12.07.2024.

Oh ne, bit će vruće usred ljeta, to je zabrinjavajuće

BI
billynik
11:53 12.07.2024.

U Puli je u ovom trenutku (11:50) 31 stupanj, čemu to pretjerivanje i plašenje. Ljeto je 7 mjesec, kad bi trebalo biti vruće ako ne sada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije