OSTAJU LJETNE TARIFE

Neugodna vijest iz HAC-a: Neće sniziti cijene cestarina, pogledajte koliko ćete plaćati

Zagreb: Na naplatnoj postaji Lučko u smjeru mora kolona duga oko deset kilometra
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
30.09.2024.
u 14:59

S ovom promjenom jedinična cijena cestarine za osobna vozila ostaje na razini sezonskih cijena cestarine, objavio je HAC

Cijena cestarine na autocestama u Hrvatskoj od 1. listopada ostat će ista kao i tijekom ljeta te se neće kao prijašnjih godina sniziti izvan turističke sezone. Dosad su, naime, od 1. srpnja do 1. listopada na snazi bile veće cijene cestarine, no one su se snižavale nakon što prestane turistička sezona. Toga ovoga puta neće biti te će cestarina tijekom cijele godine biti ista, odnosno veća. 

- U vremenu velikog povećanja troškova održavanja i izgradnje, Hrvatske autoceste (HAC) moraju korigirati cijene cestarine kako bi se osigurala financijska stabilnost - priopćili su iz Hrvatskih autocesta. 

- Izuzev sezonskih cijena cestarine kroz tri ljetna mjeseca, koje su uvedene 2017. godine kao jedna od mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, ali koje se četiri godine (tijekom i nakon covid krize) nisu primjenjivale, cijena cestarine nije se mijenjala od 2012. godine. S ovom promjenom jedinična cijena cestarine za osobna vozila ostaje na razini sezonskih cijena cestarine. Isto tako podsjećamo da je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijene cestarine zaokruživao iznose na niže cijene cestarine. Također je smanjena i cijena ENC uređaja na 15 eura. Korisnicima ovih skupina uz plaćanje cestarine ENC-om i dalje na raspolaganju stoje stimulativni modeli s popustom do 33,48 posto - objavili su iz HAC-a u priopćenju.

Cestarina od Zagreba do Karlovca izvan sezone bila je 2,50 eura, no sada ostaje sezonska cijena od 2,80. Cestarina od Zagreba do Splita koštat će 26,40 eura, a od Zagreba do Osijeka 17,70 eura. Cestarina od Zagreba do Šibenika koštat će 22,10 eura, do Zadra zapad 17,60 eura, Gospića 12,50... 

FOTO Nakon 18 godina izgrađena autocesta od Siska do Zagreba, pogledajte kako izgleda

Zagreb: Na naplatnoj postaji Lučko u smjeru mora kolona duga oko deset kilometra
1/26

Komentara 10

CH
che99
16:27 30.09.2024.

lopine.. najjače je da će pojeftinici enc koji nestaje svakako za godiu-dvije!! Sramota kako nas deru, slovenci se u odnosu na nas voze gotovo besplatno

MA
MarkoMarkoM
17:05 30.09.2024.

Kakvo licemkerjee i bezobrazluk. Sram vss bilo. Lazete i varate svoj narod!

LI
lipa75
16:02 30.09.2024.

Travu pored auto ceste ne znaju pokositi, ali poskupiti znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije