Kraj dugim čekanjima

VIDEO Kako će se plaćati, koje će biti cijene? Naplatne kućice odlaze u povijest, pogledajte detalje novog sustava na autocestama

Novi sustav naplate
HAC
24.09.2024.
u 13:28

Ugovor za implementiranje samog novog sustava, vrijedan nešto manje od 80 milijuna eura, potpisan je s tvrtkama SkyToll iz Slovačke i TollNet iz Češke danas u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a radovi na terenu započet će za četiri do pet mjeseci

Dvjesto vozila po satu naplaćuju li cestarinu blagajnici, 350 služe li se vozači automatima za naplatu, 600 ako vozila imaju "obični" ENC, 1000 imaju li brzi. Protok je to na naplatnim kućicama hrvatskih autocesta u ovom trenutku, a kad se uvede "free flow", u 60 minuta cestarina će se moći naplatiti za čak 3000 vozila. Ideja je to novog sustava naplate korištenja autocesta, i to svih, odnosno onih pod ingerencijom Hrvatskih autocesta (HAC), Bine Istra, a i Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) koji će startati za dvije godine, odnosno nakon ljeta 2026.

Ugovor za implementiranje samog novog sustava, vrijedan nešto manje od 80 milijuna eura, potpisan je s tvrtkama SkyToll iz Slovačke i TollNet iz Češke danas u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a sami radovi na terenu započet će za četiri do pet mjeseci. Podrazumijevat će oni infrastrukturu na koju će se postavljati kamere i laseri za detekciju registarskih oznaka i ENC uređaja, a što se samih naplatnih kućica tiče, demontaža je plan za njih, ali kad će se to dogoditi, još se ne zna.

– Uklanjanje kućica dio je projekta Hrvatskih autocesta i radit će se u više faza. Najvjerojatnije će se uklanjati prvo čeone, a onda bočne - pojasnio je predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan. A što s ljudima koji trenutačno rade u njima? Dio odlazi prirodnim odljevom uz poticajne otpremnine – kaže Huzjan, dok će se drugi dio prekvalificirati jer posla će biti. Ponajprije u timu mobilnih jedinica koje će biti u direktnoj komunikaciji sa središnjim sustavom te kontrolirati tko cestarinu nije platio.

A kako? Idemo prvo na sam način naplate. Cestarina će se moći "iskeširati" na dva načina; kupnjom ENC-a ili registracijom bankovne kartice s koje će se vozaču moći skinuti iznos za cestarinu. Prva opcija bit će obvezna za teretna vozila, a svi ENC uređaji bit će odsad povezani s registarskom oznakom jednog automobila te će u svakom trenutku morati biti istaknuti na prednjem vjetrobranskom staklu. Druga opcija, ova s bankovnom karticom funkcionirat će na način da će se podaci s kartice dati na predviđenoj web stranici koja će se tek otvoriti, a za one koji nisu vični internetu, registrirat će se moći u prodajnim uredima HAC-a, Bine i AZM-a, kod nekog od prodajnih partnera (benzinske postaje, stanice za tehnički pregled...) ili na samim autocestama na kojima će se, neposredno prije ulaska na njih, nalaziti "namjenska staza za brzu registraciju". Ili, drugim riječima, vozilo će ući u registracijsku stazu, kratko se zaustaviti kako bi sustav automatski prepoznao registracijsku oznaku vozila i kako bi korisnik sam unio podatke o bankovnoj kartici.

VEZANI ČLANCI:

Sad dolazimo do samih mobilnih jedinica jer upravo će one biti zadužene za naplatu cestarine onima koji će to ipak na neki način pokušati izbjeći, primjerice, registracijom bankovne kartice na kojoj nema dovoljno sredstava. Takve će vozače sustav koji se postavlja, naravno, detektirati, a mobilne jedinice koje su, zapravo, automobili (njih ukupno 74), imaju pravo prekršitelje zaustaviti. Onih koji će uspjeti izigrati sustav, kaže ministar prometa Oleg Butković, bit će nula.

Što se same cijene cestarina tiče, zasad se ništa ne mijenja. Naplata, koja je na nešto više od 1300 kilometara hrvatskih autocesta, počela 2006. godine, i dalje će ići po dionicama, a Ministarstvo prometa ostavilo si je mogućnost reguliranja tarifne politike. Znači to da će se cijene autoceste moći dizati preko ljeta, primjerice, kao što je bilo i dosad, a možda nekad u budućnosti i za domaće automobile smanjiti.

Da će gradnja same infrastrukture biti najveći izazov implementacije novog sustava naplate cestarine, kazao je Matej Okali, predsjednik Uprave SkyTolla, ali dodao je i da je njegova tvrtka iste sustave već radila u drugim europskim zemljama te je sve prošlo bez problema. 

FOTO Novi tunel Učka izgleda impresivno: Dug je 5,6 kilometara, a izgrađen tehnikama kakve Hrvatska još nije vidjela

Novi sustav naplate
1/45
Ključne riječi

Komentara 26

Avatar JohnnyBravo
JohnnyBravo
13:43 24.09.2024.

A cijena ista, halo Bing kako brat? Ja mislio da ce sad cijene biti pristupačnije, recimo kao u Sloveniji, kad ono mali Butko opet grabi, a narod šuti.

SS
simpatican.simpa
14:08 24.09.2024.

Najvažnije stvar da ovo nije ni V od vinjeta, već klasična naplata, jer se želi svaka dionica naplatiti. Znači kod Lučkog gužva jer će svi morati proći kroz skener, ako mu ne skenira, naplati si u prekršaju.

CE
CenzuriranUskoro
14:59 24.09.2024.

nameti i nameti, a ceste sve već financiraju i otplaćuju građani te se isto naplaćuje i putem raznih nameta i poreza. Sustav je samo kreiran da krade, a povlašteni će opet biti oslobođeni samo više neće biti crne kartice, već kod koji će brisati određene registracije po izlazu s autoceste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije