Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoodrživost

Cijena struje je i dalje dvostruko viša nego 2021., tvrtke stoga ulažu u energiju novog doba

Supernova Grupa
Foto: Supernova Grupa
1/4
01.07.2023.
u 12:16

Trendu se priključila i Supernova Grupa koja je nedavno u Hrvatskoj izgradila fotonaponske elektrane na krovovima trgovačkih centara Supernova Sisak East i Supernova Sisak West

Austrijska grupacija Supernova Grupa realizirala je nedavno u Hrvatskoj tri izuzetno važna pilot projekta. Na krovovima trgovačkih centara Supernova Sisak East i Supernova Sisak West izgradili su integrirane fotonaponske elektrane koje će proizvoditi 751.224 kilovatsati obnovljive energije. Zahvaljujući ugradnji solarnih panela, trgovački centar Supernova Sisak West osigurat će 30 posto, a trgovački centar Supernova Sisak East 40 posto ukupno potrebne energije iz zelenih izvora.

Spomenutom investicijom vrijednom nešto više od 620 tisuća eura, od čega je više od 40 posto financirano iz bespovratnih sredstava, Supernova Grupa se priključila rastućem klasteru svjetskih kompanija koje investiraju znatna sredstva u zelenu tranziciju. Naime, prema izvješću BloombergNEF-a, u 2022. godini je na globalnoj razini uloženo čak 1,1 bilijun dolara u obnovljive izvore energije, s time da Međunarodna agencija za energiju predviđa da će godišnje investicije do 2030. iznositi 2 bilijuna dolara.

Foto: Supernova Grupa

Osim održivog poslovanja i brige za okoliš, jedan od glavnih motiva za ulaganje u vlastite izvore energije jest energetska kriza. Nakon turbulentne 2022. te snažnog pada potkraj godine, cijena električne energije se nedavno kretala oko 100 eura po MWh, što je i dalje dvostruko više u odnosu na prosjek od 2017. do 2021. Prema kraju 2023. cijena će se popeti do 160-170 eura, što samo pokazuje koliko je neizvjesnost još uvijek visoka, stoji u analizi Hrvatske udruge poslodavaca.

Volatilnost cijene struje bila je snažan motivacijski faktor da brojne firme krenu ozbiljnije koketirati s idejom ugradnje solarnih panela. Štoviše, samo u zemljama Europske unije je lani zabilježeno 24 posto veći udio iskorištavanja sunčeve energije, s time da će ta brojka u 2023. nastaviti rasti.

Tako je i u Supernova Grupi ove godine u fokusu zelena tranzicija, kao jedna od glavnih strateških odrednica poslovanja kompanije. Fotonaponske elektrane na krovovima trgovačkih centara Supernova Sisak East i Supernova Sisak West pritom su samo jedan od važnih koraka ka snažnijoj energetskoj samoodrživosti trgovačkih centara unutar grupacije.

Foto: Supernova Grupa

„Ovim projektom promičemo važnost upotrebe obnovljivih izvora energije u trgovačkom sektoru kako bismo doprinijeli održivosti. Novim izvorima energije za svoje trgovačke centre u Sisku ne samo da trošimo manje energije, zbog čega su i financijske uštede veće, nego i utječemo na okoliš, čime postižemo ciljeve koje je zadala EU u Zelenom planu. Brojke govore za sebe: povećanom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora u Sisku smo smanjili emisije stakleničkih plinova, tj. ugljičnog dioksida (CO2), na godišnjoj razini za 119,14 tona“, objašnjava Markus Pinggera, izvršni direktor Supernova Grupe, te dodaje da nastoje što više vlastitih objekata transformirati u energetski učinkovitije, održivije i povoljnije za održavanje.

Projekt Povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u Supernova trgovačkim centrima u Sisku financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Program „Energija i klimatske promjene“ u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske.

No, projekt u Sisku nije njihova prva zelena investicija. Solarne panele ugradili su i na retail parku u Šibeniku, a do kraja godine planiraju transformirati još dva objekta u zelene i energetski učinkovitije te tako u znatnoj mjeri smanjiti ugljični otisak, ali i troškove poslovanja.

Foto: Supernova Grupa

„Rast cijena energenata i rizik od nestašica, potaknut geopolitičkom situacijom u Europi, dodatno su pokazali da su naša ulaganja u vlastitu proizvodnju i oslanjanje na obnovljive izvore energije potpuno opravdani“, naveo je Pinggera.

Supernova Hrvatska, članica međunarodne Supernova Grupe, od samih je svojih početaka usmjerena prema zelenoj budućnosti. U okviru programa učinkovitosti Supernova Green Energy provode mjere kako bi se smanjila potrošnja energije, poboljšala energetska efikasnost i smanjio negativni utjecaj na okoliš. Cilj im je postići potpunu ugljičnu neutralnost do 2028. godine uvođenjem LED tehnologija, implementacijom programa učinkovitosti i primjenom obnovljivih izvor energije. Na ovaj način Supernova Grupa pozitivno djeluje i na cjelokupnu zajednicu kroz doprinos smanjenju onečišćenja okoliša i povećanju kvalitete života stanovnika u sredinama u kojima djeluje diljem Hrvatske.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije