Uz Pomoć EU

Cilj Unija je postati samoodrživi otok

Otok Unije
Foto: Jana Peršić
1/2
02.02.2015.
u 07:00

Cilj je zaustaviti iseljavanje s otoka koji broji 90 stanovnika, a na kojem još postoje škola i aerodrom

        Niz aktivnosti u poljoprivredi, turizmu i ugostiteljstvu, energetici i pomorstvu koje uvažavaju osobitosti malog otoka dio su projekta “Unije - samoodrživi otok” kojim se kreće u revitalizaciju Unija na kojima sada živi 90 stanovnika i na kojem još uvijek postoje škola i aerodrom. Cilj je zaustaviti iseljavanje, postići dugoročnu samoodrživost i potaći demografsku obnovu i naseljavanje.

Sporazum o provedbi projekta potpisali su 15. 1. primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, krčki biskup mons. Valter Župan i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli. Bitan dio projekta je pokretanje proizvodnje održivih poljoprivrednih kultura na zemljištima koja su crkveno vlasništvo, a Krčka biskupija ih sada besplatno ustupa. Sve planirane aktivnosti na Unijama je moguće provesti zahvaljujući pripremljenoj prostorno – planskoj dokumentaciji.

Projekt će se kandidirati i za sredstva iz EU. Provedba ovog projekta znači, rekao je Komadina, prehrambenu i energetsku autonomiju i primjer je dobre suradnje Crkve s lokalnom zajednicom za dobrobit male lokalne zajednice, ali i model koji se može primijeniti i za sve otoke na Jadranu.     

>> Vesna Babić sa sedmero udomljene djece želi na Unije

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije