Član predsjedništva SDP-a:

Izglasavanjem nepovjerenja Karamarku istjerat ćemo Most na čistac

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
13.05.2016.
u 08:21

Zbog izjave predsjednice da je Lozančić bio Milanovićev privatni špijun, SDP idući tjedan traži osnivanje saborskog povjerenstva.

Tomislav Karamarko mora otići iz Vlade. Glavna je to poruka jučerašnje konferencije za novinare predsjednika SDP-a Zorana Milanovića čija će stranka uskoro zatražiti u Saboru izglasavanje povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade. Razlog je afera Konzultantica, odnosno otkriće da su lobist MOL-a Josip Petrović i Karamarkova supruga Ana Karamarko godinama bili u poslovnoj vezi.

S koljena na koljeno

– Lobist MOL-a ima na svojem ugovoru suprugu prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a. To je potpuno neodrživo. Ne kažem da postoje elementi kaznene odgovornosti, pretpostavljam da ne, ali to je politički nemoguće. Karamarko je trebao dati ostavku. Treba izdvojiti privatno, poslovno od javnoga. Političari se bave javnim poslom, u javnom interesu, i očito se priča, kad je riječ o HDZ-u, ponavlja iz generacije u generaciju, s koljena na koljeno. S obzirom na to da nije dao ostavku, tražit ćemo da odstupi i da mu se izglasa nepovjerenje – rekao je Milanović. Time će se, dodao je, vidjeti i što o svemu misle koalicijski partneri HDZ-a, a posebice Most čiji je predsjednik zatražio da se Karamarko očituje o lobistu koji je plaćao njegovoj supruzi. Milanović je ustvrdio i da mi Vladu ni nemamo, ni vlast, a ni parlamentarnu većinu.

– Što ja znam koliko će ovo trajati... Praktički od Uskrsa parlamentarna većina ne postoji – kazao je. “Opalio” je i po premijeru Tihomiru Oreškoviću koji je, kaže, eksperimentalni premijer te dodao da se pokazalo kako ne funkcionira u ovim političkim okolnostima.

– Imamo većinu koju nemamo, imamo manje partnere koji su zajedno s HDZ-om izašli na izbore, koji će teško više ikada ući u Sabor i za taj saborski mandat držat će se zubima. Imamo Most s kojima smo pregovarali u dobroj vjeri – kazao je Milanović.

A hoće li takvih pregovora s Mostom biti i u budućnosti, odnosno je li zbog situacije moguće preslagivanje parlamentarne većine između SDP-a i Mosta, pitanje je na koje u glavnoj oporbenoj stranci i dalje ne daju jasan odgovor. I dalje svi spominju da su izbori rješenje, međutim ni opciju preslagivanja nitko a priori ne odbacuje.

Nitko im ne bi zamjerio

– Sada ćemo ovim izglasavanjem nepovjerenja Karamarku istjerati na čistac Most. Oni u Saboru dižu ruke ne samo za njega, nego i za Mikulića i Tepeša i Špiku. Siguran sam da im nitko ne bi zamjerio da se preslože s nama – kaže član Predsjedništva SDP-a.

A hoće li Milanovićev jučerašnji potez doista izvući Most na čistac, znat će se brzo jer se izglasavanje povjerenja Vladi, prema saborskom poslovniku, mora provesti najkasnije 30 dana od dostave prijedloga Saboru. Potpisi su, doznajemo, već prikupljeni, a osim SDP-a inicijativu će podržati sve stranke iz bivše koalicije Hrvatska raste, a nije isključeno da među potpisima budu i oni HRID-a, HDSSB-a, Radimira Čačića, većine manjinaca...

Ipak, ni u samom SDP-u ne vjeruju da će se Karamarku uistinu izglasati nepovjerenje.

– Mislim da neće još iskočiti, prerano je. Prevelik je ulog u igri i već se vidi da svi hvataju pozicije za dalje. HDZ-u izbori ne odgovaraju u ovom trenutku, a Mostu još manje i to je sve i dalje na predugom štapu – kaže naš izvor iz vodstva SDP-a.

Možda će više sreće imati s povjerenstvom čije će osnivanje SDP-ovci, navodno, zatražiti idući tjedan i to zbog izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je bivši šef SOA-e Dragan Lozančić bio privatni obavještajac bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Komentara 165

AN
aniva
08:32 13.05.2016.

Bože dragi ovaj je gori od onog Korejskog tiranina.........Obećao je kad ode u oporbu da će biti svega i dobro to radi i on i Lozančić i Grbin i Maras i Ostoja sve ekipa snova.........Dajte već jednom .....priznajte niste ništaa radili. Sve što spočitavate ovoj vladi radili ste i vi. .......Tvoj brat i žena nije bilo sukoba interesa....Varga......Zlatar Violić-.-----Ostojić koji je stanovao u Pavićevom stanu.......Ljubljanska banka i kredit......daj već jednom da je prava vlada bio bi u zatvoru i ti i Pejnović i ostatak tvog tima.........Zmajlović-------Hajdraš Dangubić......Zahvali Bogu na Mostu i nesposobnoj ekipi... Da je Vlada koja zna raditi svoj posao tucao bi ti kamenje na Golom otoku i ti i tvoj dream tim....Zato šuti o podražavaj ovaj "sposobni" tim...I sa ženom reži tanje šnite

TT
ttattamatta
08:33 13.05.2016.

Kad bi ustrajao da se prvo do kraja istraži slučaj spornog ugovora, a onda traži politička odgovornost, čovjek bi mu još i povjerovao da sve radi za hrvatske interese. Ovako je to samo pokušaj destabilizacije/rušenja vlade, ako prođe, prođe. Jadno.

SA
sanjaaa0801
08:32 13.05.2016.

Milanovic likuje jer se nitko jos ne usudi taknuti u afere njegove vlade zahvaljujuci Mostu koji ostavlja njegove kadrove u pravosudu i MUP-u...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije