usvojena žalba

Članica Pussy Riota izašla iz pritvora u Remetincu: U šoku sam, ovdje ne postoje pravila za žene

Zgreb: Članica  Pussy Riota izašla je iz zatvora u Remetincu
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.06.2022.
u 17:52

Aisoltan Nijazovu policija je, dok je putovala na zagrebački nastup, uhitila na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana koji ju traži zbog navodne pronevjere novca.

Aisoltan Nijazova, članica Pussy Riota, koja je početkom tjedna uhićena po međunarodnoj tjeralici koju je za njom raspisao Turkmenistan, zbog čega joj je bio određen ekstradicijski pritvor, puštena je iz Remetinca. Odlučilo je tako izvanraspravno vijeće Županijskog suda u  Zagrebu, koje je usvojilo žalbu njezine obrane, te je preinačilo odluku suca istrage.

Po izlasku iz Remetinca Nijazova se obratila novinarima.

''U šoku sam. Prije sat vremena sam razgovarala sa svojom odvjetnicom i bile smo uvjerene da ću vikend, ponedjeljak i utorak provesti u zatvoru, a sad sam na slobodi'', rekla je Nijazova.

Dodala je da u remetinečkom zatvoru ne postoje pravila za zatvorenice te da muškarci imaju pravo na šetnju dva puta u danu, dok žene mogu to pravo iskoristiti samo navečer.

''Žene ne mogu vidjeti sunčevu svjetlost, a muškarcima je omogućeno vježbanje. Ja sam htjela džogirati tijekom svoje šetnje, ali mi to nije bilo dopušteno'', nadodala je Nijazova.

Podsjetimo, Aisoltan Nijazovu policija je, dok je putovala na zagrebački nastup, uhitila na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana koji ju traži zbog navodne pronevjere novca.

Članice ruske grupe Pussy Riot zajedno s odvjetnicom Linom Budak u srijedu su ispred zatvora Remetinec poručile da se njihovoj uhićenoj članici ne može ponovno suditi jer je svoju kaznu već izdržala u zatvoru u Rusiji, a požalile su se i na uvjete u zatvoru za koje tvrde da su gori nego u Rusiji.

Ministarstvo pravosuđa potom je izvijestilo da pritvorenoj članici skupine Pussy Riot nisu uskraćena ljudska prava te da će, kada zaprime podatke o konkretnom slučaju, postupiti u okviru svojih nadležnost.


 

Ključne riječi

Komentara 32

RA
radolizem
17:58 03.06.2022.

Dođe ti strana državljanka iz Uzbekistana i postane politička zvijezda. Ima više medijskog prostora od Davora Bernardića.

RA
radolizem
17:56 03.06.2022.

Sada neka postane pridruženi član Udruge Roda i neka prosvjeduje na Jelačić placu protiv uvjeta u Remetincu.

ZO
zoranos
18:09 03.06.2022.

Trebali samo kao Slovenci pogledati na Googlu? A da smo to napravili već bi čitao po portalima da smo banana država zbog toga - a kako nismo tako napravili sada smo banana država zbog kontrole. Kako got okreneš nije dobro onima koji mrze ovu državu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije