EUROBAROMETAR Hrvati najveći euroskeptici u Europi

Članstvo u EU 'dobro' je za samo 23 posto Hrvata!

VL
Autor
Stojan De Prato
18.12.2008.
u 16:33

Slovenska blokada pet poglavlja na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji u listopadu znatno je smanjila potporu Hrvata članstvu u Europskoj uniji. Pokazali su to i objavljeni prvi rezultati ovojesenskog istraživanja Standardnog eurobarometra, provedenoga u zemljama članicama EU i u kandidatskim zemljama, čiji je nacionalni izvještaj za Hrvatsku najavljen za drugu polovicu siječnja 2009.

Na pitanje “Smatrate li da je članstvo vaše zemlje u EU općenito dobra stvar?” pozitivno je odgovorilo samo 23 posto hrvatskih ispitanika, sedam poostotnih bodova manje nego na proljeće. U poslovično euroskeptičnome Ujedinjenom Kraljevstvu pozitivno mislećih je čak devet posto više nego u Hrvatskoj (32 posto), dok je prosjek EU 27 53 posto. Najbolje o članstvu u EU misle Nizozemci, njih čak 80 posto, a zanimljivo je da je u Irskoj, koja mora ponovno na referendum o Lisabonskome ugovoru, takvih 67 posto. Hrvata koji misle da bi članstvo u EU za Hrvatsku bilo loše sada je 38 posto, čak 13 postotnih bodova više nego prije pola godine.

Više je u Hrvatskoj ipak onih koji od članstva u EU očekuju dobrobit, 33 posto, ali i to je 11 postotnih bodova manje nego proljetos. Prosjek EU je 56 posto, a dobrobit od članstva najviše osjećaju upravo Irci, njih 79 posto.

Pozitivan lik EU ima za samo 24 posto Hrvata, ponovno najmanje od svih ispitanika, a većina je Hrvata, 44 posto, prema EU neutralna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije