NAPAD SPRIJEČEN

CNN otkriva: Kremlj je planirao ubiti čelnika njemačkog giganta koji proizvodi oružje za Ukrajinu

Rheinmetall armaments group
Foto: Julian Stratenschulte/DPA
1/4
12.07.2024.
u 10:34

Rusi već mjesecima preko posrednika provode razne kampanje zastrašivanja, a jedan od većih bio je požar u Vilniusu koji se dogodio prije nekoliko mjeseci. Papagger je u ovom slučaju bio očita meta jer je tvrtka Rheinmetall na čijem je on čelu najveći i najuspješniji njemački proizvođač ključnih granata koje su potrebne Ukrajini u ratu protiv Rusa

Ruska vlada planirala je ubiti čelnika vodećeg njemačkog proizvođača oružja koji Ukrajini dostavlja topničke granate i vojna vozila, otkrili su američki obavještajci u događaju koji se odvio ranije ove godine. Na meti Rusa bio je Armin Papperger, otkrio je izvor za CNN, u jeku diverzantske kampanje koju Kremlj mjesecima provodi u Europi.

Prema američkim dužnosnicima, planirani atentat bio je dio šireg plana ruskih agenata za eliminaciju političkih protivnika Kremlja. Američke obavještajne službe su putem raznih izvora obavještajnih podataka identificirale prijetnju, nakon čega su odmah kontaktirale njemačke kolege kako bi se zaštitio Papperger. 

- Surađivali smo s našim njemačkim kolegama i uspješno zaustavili ovu prijetnju - izjavio je predstavnik CIA-e. Njemačka je nakon ovog incidenta pojačala mjere sigurnosti za istaknute političare i aktiviste. "Nećemo tolerirati pokušaje stranih sila da ugroze naše građane," rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Inače, Rusi već mjesecima preko posrednika provode razne kampanje zastrašivanja, a jedan od većih bio je požar u Vilniusu koji se dogodio prije nekoliko mjeseci. Papagger je u ovom slučaju bio očita meta, navodi CNN, jer je tvrtka Rheinmetall na čijem je on čelu najveći i najuspješniji njemački proizvođač ključnih granata koje su potrebne Ukrajini u ratu protiv Rusa. U Ukrajini se za nekoliko tjednima otvara i tvornica oklopnih vozila, što dodatno zabrinjava Rusiju. Nakon niza dobitaka ranije ove godine, ratni napori Moskve ponovno su zastali usred udvostručene ukrajinske obrane i  gubitaka u ljudstvu.

POVEZANI ČLANCI:

- Vidimo sabotažu, vidimo planiranje atentata, vidimo paljevinu. Vidimo stvari koje koštaju ljudske živote - rekao je visoki dužnosnik NATO-a u utorak. Vijeće za nacionalnu sigurnost odbilo je komentirati postojanje ruske zavjere i američko upozorenje Njemačkoj. No, glasnogovornica NSC-a Adrienne Watson poručila je kako ''rusku subverzivnu kampanju SAD shvaća vrlo ozbiljno''. 

- Sjedinjene Države raspravljaju o ovom pitanju s našim NATO saveznicima i aktivno radimo zajedno na razotkrivanju i prekidu ovih aktivnosti. Također smo bili jasni da akcije Rusije neće odvratiti saveznike od nastavka podupiranja Ukrajine - navela je. Zasad postoji šutnja i od strane njemačkih vlasti, kao i Rheinmetalla koji je za CNN poručio kako se ''uvijek poduzimaju potrebne mjere uz redovite konzultacije sa sigurnosnim vlastima''. 

Operacija je također pokazala koliko su ruski agenti spremni ići kako bi eliminirali kritičare Vladimira Putina. Ovaj incident naglašava važnost stalnog nadzora i međunarodne suradnje u borbi protiv takvih prijetnji. Dužnosnici su naglasili da će nastaviti blisku suradnju u budućnosti kako bi se spriječile slične prijetnje te poslali jasnu poruku Moskvi o odlučnosti Zapada u zaštiti svojih građana.

Pokušaj atentata bio je dio šireg plana za destabilizaciju političkih protivnika Kremlja, a otkriven je zahvaljujući naprednim metodama praćenja i analize komunikacija koje su koristile američke obavještajne službe.

>> VIDEO Požar na ruskom raketnom brodu bio je obavijen velom tajne, a sada je otkriveno tko ga je podmetnuo

Ključne riječi

Komentara 4

SE
Serengeti
14:15 12.07.2024.

Koja glupost. Ako izvršiš atentat na direktora, sutra dođe drugi direktor. Zar nije svrsishodnije sabotirati tvornicu?

DU
Deleted user
13:31 12.07.2024.

Rheinmetall dionice su porasle 500% u dvije godine rata u Ukrajini. Političari čuvaju svoje investicije te će sigurno vodstvu tvrtke osigurati zaštitu i tržište t.j. ratno stanje da bi dobili što veće dividende

Avatar Vrsalj
Vrsalj
12:17 12.07.2024.

Zanimljivo Vučić je i dalje miljenik Rusa možda.a dokazalo se da je Srbija prodala Ukrajini rusku municiju koju su dobili od Rusa od 800 milijuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije