Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRATITE UŽIVO

Šestero zaraženih legionelom na Rebru: U mjesec i pol preminula tri zaražena pacijenta

Zagreb: Hodnici u KB Sveti Duh
Sandra Simunovic/PIXSELL
18.06.2024.
u 19:35

Doznajemo kako je među preminulim pacijentima i žena s transplantiranim bubregom koja je uz legionelu imala i adenovirus, parainfluencu, dijabetes, a bolovala je i od još nekoliko bolesti

*Šestero je zaraženih legionelom u proteklih mjesec i pol na KBC-u Zagreb
*Tri imunokompromitirana pacijenta su preminula
*Očekuje se izjava nadležnih u 17 sati

Tijek događaja:

18:50 - Danas sam tek saznao za nemile događaje na Rebru. Tri smrti su velika odgovornost, u konačnici i moja - kazao je ministar Vili Beroš koji će sutra otići u KBC Zagreb.

Više pročitajte OVDJE.

16:58 - Detaljan slijed slučaja legionele s Rebra su opisali u priopćenju. 

U KBC Zagreb je u travnju kod imunokompromitirane bolesnice, hospitalizirane zbog pneumonije, a zbog pogoršanja općeg stanja i zatajenja disanja premještene na odjel intenzivne medicine, izolirana bakterija Legionella iz aspirata dišnih puteva. Bolesnica je gdje je intubirana i strojno ventilirana, no nažalost je preminula, priopćili su iz KBC Zagreb.

"Odmah po dospijeću nalaza obaviještena je nadležna epidemiološka služba HZJZ-a uz naputak daljnjih mjera prevencije. Potvrđeno je uredno provođenje 'antilegionela programa', od tehničke službe i predstavnika HEP-a, uz redovnu zamjenu mrežica (perlatora) na slavinama", navode u KBC-u Zagreb. Nakon toga Legionella je izolirana još kod pet bolesnika koji su hospitalizirani zbog pogoršanja osnovne bolesti. To su bolesnici s uznapredovalim malignim bolestima, od kojih je nažalost još dvoje preminulo.

"Ne može se sa sigurnošću ustvrditi da je smrtni ishod bolesnika izravno povezan s nalazom Legionelle", kažu u bolnici. Prema napucima HZJZ-a, obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili. Pronađene su male koncentracije Legionelle na nekim izvorima. Nakon toga će se pristupiti pasterizaciji vodovodnog sustava cijelog kompleksa bolničkih zgrada na lokaciji Rebro, stoji u priopćenju KBC-a Zagreb.


15:34 - Iako se isprva navodilo kako se ukupno petero pacijenata zarazilo u proteklih mjesec dana, iz bolnice su za 24sata potvrdili kako je zaraza potvrđena kod još jednog pacijenta. Jedna osoba preminula je još 4. travnja.


14:30 - Ukupno troje pacijenata zaraženih legionelom u mjesec dana preminulo je na Rebru, doznaje Večernji list. "Tri osobe s legionelom umrle su u posljednjih mjesec dana, a sve tri bile su imunokompromitirane, odnosno s višestrukim teškim oboljenjima. Posljednja od te tri osobe umrla je 31. svibnja, potvrdio nam je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb. S obzirom na to da su neki od zaraženih pacijenata bili bolesni i prije zaraze, legionela je dodatno pogoršala njihovo stanje.

Kako doznajemo, jedna od preminulih osoba bila je žena s transplantiranim bubregom koja je uz legionelu imala i adenovirus, parainfluencu, dijabetes, a bolovala je i od još nekoliko bolesti. Iz KBC-a Rebro najavili su konferenciju za medije u 17 sati.

Analize HZJZ-a potvrdile su postojanje bakterije u vodovodnom sustavu pa su danas u 14.30 otvorili sve slavine u KBC-u kako bi ispustili toplu vodu koja je povoljno okruženje za razvoj bakterije. Inače, na Rebru već neko vrijeme traju građevinski radovi pa povremeno dođe do radova na cijevima, doznajemo u bolnici, a jedan vodovodni kotao zatvoren je već dva mjeseca. 

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 23

MA
marcellus
15:26 18.06.2024.

Kriv je Bandić.

Avatar Asterix
Asterix
16:42 18.06.2024.

Dođeš u bolnici, pokupiš bakteriju, otegneš papke i nikomu ništa.

PO
Poganec
21:02 18.06.2024.

Ako Beros nezna oda neko malo procita higijeski zakon za pitku i toplu vodu i klima uredjaje iz 2014 godine Eu/ En sto su javne ustanove i pod kojim se zakonom uvrstavaju.Odrzavanje je velika odgovornost tj.kazna jako velika jer jee drzava odgovorna za zdravlje sto vec je utemeljeno u ustavu.Poz.iz EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije