Virus nema preferencija

COVID udario i na Sabor, Vlada je prošla bolje

Zagreb: Izvanredna sjednica Sabora o Zakonu o obnovi Zagreba i okolice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
03.10.2020.
u 10:44

Ni političari u Hrvatskoj nisu imuni na koronavirus koji se sve više širi.

Na probleme s koronavirusom nisu imuni ni političari u Hrvatskoj. Jučer je tako u dvotjednoj samoizolaciji završio ministar obrazovanja Radovan Fuchs, nakon što je njegovu vozaču dijagnosticiran COVID-19. U karanteni su nešto ranije završili predsjednik i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković i Željko Reiner, kao i cijeli Jandrokovićev kabinet.

Virus nema preferencija

Saboru je, općenito, usprkos strogim mjerama u sabornici, korona zadala puno više glavobolje nego Vladi. Prije tjedan dana bolest je dijagnosticirana HDZ-ovu zastupniku Josipu Đakiću, a u njegovoj stranci čujemo kako ne prolazi bez komplikacija te kako je Đakić na bolničkom liječenju. Prije njega, korona je bila dijagnosticirana suverenistu Hrvoju Zekanoviću, koji ju je prebolio bez većih poteškoća. Istodobno, u samoizolaciji je bio Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Kako su se zaredale samoizolacije zastupnika s desne strane sabornice, zaključeno je da korona u Hrvatskoj voli desno orijentirane političare, dok ljevicu izbjegava. Istina je, međutim, da su u samoizolaciju još krajem veljače i početkom ožujka išli i SDP-ovi zastupnici Joško Klisović i Stjepan Kovač, obojica zbog kontakta sa zaraženima. Koliko korona pogađa političare iz strogog centra, posebno je pitanje.

Zabilježeno je, naime, da HSLS-ov Dario Hrebak nije morao u izolaciju iako mu je ona bila određena, kao i drugima koji su se sredinom srpnja našli na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je govorio zaraženi vijećnik. No teško da bi se i ovdje moglo govoriti o posebnim političkim preferencijama virusa s obzirom na to da je Hrebakov dolazak u Sabor tada bio presudan za imenovanje nove Vlade.

Pogođeni i gradonačelnici

U odnosu na Sabor, Vlada je, barem kad je riječ o broju dužnosnika u karanteni, imala nešto manje problema s COVID-19. Odmah nakon parlamentarnih izbora u izolaciji je sa svojim suradnicima bila tada tehnička ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, nakon što se državna tajnica Ivana Franić zarazila na svadbi u Zadru. U samoizolaciji su u međuvremenu bili i u Ministarstvu graditeljstva, i to i za vrijeme ministra Predraga Štromara i kasnije, kada je resor preuzeo Darko Horvat. U 14-dnevnoj karanteni tako su bili državni tajnik Danijel Meštrić, a nakon smjene na čelu Ministarstva i novi ministar Horvat sa suradnicima jer je zaraza bila potvrđena pomoćnici Maji Mariji Nahod.

U karanteni je dva tjedna bio i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Problemi s epidemijom nisu mimoišli ni regionalne i lokalne političare. Kroz samoizolaciju su prošli dubrovačko-neretvanski i splitsko-dalmatinski župan Nikola Dobroslavić i Blaženko Boban. Samoizolaciju je prošao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, čija je supruga bila pozitivna na koronu. U samoizolaciju je svojevoljno otišao i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, kao i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Pozitivan na koronu bio je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović. 

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Komentara 2

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
11:08 03.10.2020.

Neće grom u koprive

MI
mile06
17:22 03.10.2020.

Skininte mu placu zbog izolacije pa ce te vidjeti kako nema Korone ovo su zive Gluparije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije