Marko Medved

Crkva u Hrvatskoj (ipak) voli zlato i moć

crkva sv. marka (1)
Sergej Novosel Vučković/VLM
02.08.2013.
u 12:22

Laici trebaju biti poslušni učiteljstvu u području vjere, navodi Medved, ali samostalno trebaju procijeniti konkretnu političku situaciju.

Papa Franjo u Hrvatskoj je istinska zvijezda, čak i među ateistima. Svima se dopada njegova skromnost i srdačnost, a iako su i biskupi u Hrvatskoj skinuli svoje križeve od zlata kao Franjo, čini se da to nije dovoljno, piše Deutsche Welle

Da su mnogi biskupi javno izrekli poticaje koje dobivaju od primjera pape Franje, u razgovoru za Deutsche Welle tvrdi crkveni povjesničar dr. Marko Medved. Kada je riječ o samim vjernicima, kaže, utjecaj papinih riječi na njih u svijetu globalnih komunikacija još je i veći, budući da izravno dolaze u kontakt s rimskim biskupom i njegovim porukama.

Laici trebaju biti poslušni učiteljstvu u području vjere, navodi Medved, ali samostalno trebaju procijeniti konkretnu političku situaciju. "Želio bih pritom naglasiti i to da je poslanje Crkve svjedočenje Evanđelja, te da je prenošenje vjere, a ne parlament i visoka politika – u kojima je na djelu politička borba, a kod nas politikantstvo – privilegirano mjesto poslanja Crkve. Osim toga, Crkva je u komunizmu bila čuvaricom nacionalnog identiteta, a danas postoje druge institucije koje imaju tu zadaću. Mnogi u Hrvatskoj to ne razumiju.“

Povjesničar crkve Medved također u Papinim riječima o homoseksualcima vidi promjenu forme, ali i sadržaja, te kaže da su u svijetu već mnogi biskupi uspostavili dijalog s gej udrugama. Postoje, kaže, i homoseksualci za koje se Crkva brine. „Puno katolika traži način da se kršćanska poruka prenese mladim generacijama stupajući s njima u dijalog u društvima duboko zahvaćenim modernitetom ili postmodernitetom. Čini se paradoksalnim, ali izgleda da je kod nas bilo više razgovora i dijaloga za vrijeme komunizma negoli danas te da je za vrijeme službenog ateizma bilo manje fundamentalizma među vjernicima negoli danas.“ U hrvatskom društvu, smatra, nedostaje kultura dijaloga, što vrijedi i za Crkvu, bilo da je riječ o dijalogu prema svijetu ili unutar nje same. A dijalog, kaže Medved, za Crkvu nije stvar opcije, već je to za katolika obveza.

U Hrvatskoj postoje lobiji opasniji od gej lobija

Ipak, ističu aktivisti za ljudska prava, Papina je izjava kroz spominjanje problema navodnih gej lobija, ostavila prostora za daljnju diskriminaciju homoseksualaca. Pofuk smatra da u Hrvatskoj postoje interesni lobiji svih vrsta, pa i gej lobiji; bilo unutar profesija ili političke elite. „Mislim da su puno opasniji neki drugi lobiji koji nas mnogo stoje u stvarnom novcu i šteti koju nanose društvu.“

Dodaje da je Bergoglio kao kardinal bio protiv Zakona o istospolnim zajednicama u vrijeme dok ga je Argentina kao prva latinoamerička država prihvatila. No važan je način na koji je vodio dijalog i osudio bilo kakav duhovni i pastoralni progon homoseksualaca. „On apsolutno smatra da je neprihvatljivo da se netko može smatrati kršćaninom, a da u isto vrijeme uzima kamen u ruku ili da se prema čovjeku 's druge strane barikade' odnosi bez dubokog poštovanja pa i kršćanske ljubavi.“

I na kraju, crkveni povjesničar Medved odbija upotrijebiti epitet „rigidna“ za Crkvu. Kaže, mnogi su u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj angažirani oko toga kako iznaći način da se dvije tisuća godina stara poruka iznova prenese čovjeku 21. stoljeća. Pri tome, nažalost, mnogi i zaboravljaju da Crkva nije muzej koji čuva staru baštinu, već je ona vrt u kojem stalno niču nove biljke.

>>Izjave koje mijenjaju Crkvu: Papa Franjo trudi se biti sličan Isusu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije