U POVODU

Crkvena bahatost na vlastitu štetu

20.03.2006.
u 19:00

Već godinama traju nesporazumi na relaciji Crkva mediji javnost i obratno. I koliko god se s vremena na vrijeme i s jedne i s druge strane pokušaju oni koliko-toliko razriješiti, uvijek se dogodi nešto što sve vrati gotovo na početak. Činjenica je da je Crkva često na meti iz čistih ideoloških i drugih razloga. Ona jednostavno mnogima danas smeta. No upitno je koliko su uopće te namjere o međusobnom razumijevanju iskrene, i to s obje strane.

Gledajući s crkvene, dojam je da često nema iskrene namjere nešto promijeniti u odnosu prema medijima i javnosti, a ako se nešto i učini, to je samo zato što se mora, kako bi se skrilo nešto drugo ili kako bi se deklarativno pokazala dobra volja i navodna otvorenost, koje nema. Ali zato se u kuloarima, pa i s propovjedaonice, često čuje da su novinari ovakvi i onakvi, mediji protucrkveni, ali teško će se iz crkvenih redova čuti samokritika. U crkveno-medijskim odnosima sve je krenulo ponovno nizbrdo nakon što je lani buknula afera u vezi s Brezovicom i zagrebačkim Caritasom.

Istine radi, u kakvo-takvo raščišćavanje nereda ne bi se niti ušlo tako promptno da i tu mediji nisu odigrali svoju ulogu, koliko god su u tome neki bili i zlonamjerni. Ali je činjenica da je pod vodstvom bivše ravnateljice bilo, najblaže rečeno, niz nezakonitosti, samovolje, anarhije... I svi su to znali i držali glavu u pijesku čekajući da to riješi netko drugi. Zatim je kardinal Bozanić tobože pokazao čvrstu ruku i nju umirovio te poslao vizitaciju koja je, međutim, barem prema javnosti, predstavila zaključke koji su sramotni. Primjerice, niz nepravilnosti i propusta pravdati nedostatkom računala suludo je.

Ako se već htjelo javnost i medije zadovoljiti, a opet ne reći potpunu istinu, to se moglo sasvim drukčije, pametnije... Ovako je ostavljen dojam bahate crkvene strukture koja više šteti Crkvi nego što koristi. A Crkvi je bahatost najmanje potrebna jer je ona izravno u suprotnosti s njezinim poslanjem. No, što reći kad se u isto vrijeme dogodi da urednik Religijskog programa na HTV-u Tonči Trstenjak makne simultanu prevoditeljicu za gluhonijeme tijekom prijenosa misa i to još opravda njezinim razvodom i pozove se na biskupe! A ti isti biskupi godinama su nezadovoljni njegovim radom i on već dugo nema njihov mandat, pa radi gotovo ilegalno. Ipak, ni tu nitko ništa ne poduzima, zacijelo opet zbog "mira u kući". Ako je Trstenjak tu odluku donio iz nekih drugih motiva, recimo štednje, opet nema opravdanja.

Zato ne treba čuditi kad takvo bahaćenje izazove novo ismijavanje Crkve, a čuđenje i negodovanje i kod vjernika. Kad će napokon netko shvatiti da u crkvenim javnim istupima nešto treba stubokom promijeniti? Čemu onda uopće novi dokument o medijima koji priprema HBK bude li on završio u ladici? Bez radikalnih promjena, sve drugo su "ćorava posla"!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije