NESNOSNE VRUĆINE

Bliži se kraj Luciferu, stiže nam velika promjena vremena. Meteorolog: Oberite grožđe na vrijeme

Foto: Srecko Niketic/Matko Begovac/PIXSELL/DHMZ
1/4
Autori: vecernji.hr, Hina
14.08.2024.
u 13:30

Zbog visokih temperatura koje su vrlo opasne za ugrožene skupine, ali i uzrok brojnih šumskih požara diljem Mediterana - od Algerije, Grčke, Italije i Turske - toplinski val na tim područjima nazivaju i ''Luciferom'', a čini se kako mu uskoro dolazi kraj u Hrvatskoj

Bit će pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće, ali nestabilnije. Uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu lokalno pljuskovi s grmljavinom, mogu biti i izraženiji, vremenska je prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu. Vjetar slab, na Jadranu poslijepodne do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 33 do 38 stupnjeva Celzijusovih. Crveni meteoalarm oglašen je zbog vrućine za cijelu zemlju, dok je zbog grmljavinskog nevremena oglašen u regijama Rijeka, Gospić, Karlovac, Zagreb i Osijek.

Zbog visokih temperatura koje su vrlo opasne za ugrožene skupine, ali i uzrok brojnih šumskih požara diljem Mediterana - od Algerije, Grčke, Italije i Turske - toplinski val na tim područjima nazivaju i ''Luciferom'', a čini se  kako mu uskoro dolazi kraj u Hrvatskoj. Meteorolog Ivan Čačić je za Dnevnik Nove TV dao i preporuke poljoprivrednicima u idućim danima. 

Foto: DHMZ

- Preporučio bih im da do nedjelje obave svoje berbe grožđa jer krajem ovog i početkom idućeg tjedna očekujemo dolazak grmljavinskih oblaka - poručio je. Naime, meteorolog je naglasio kako je ovaj toplinski val kraći od onoga u srpnju, no ne i slabiji, jer je još u utorak u Gradištu izmjereno čak 39,6°C. Sve najave pokazuju kako promjena vremena dolazi u nedjelju. 

- Sve ovako visoke energije u atmosferi uvijek su vezane za rizike od nepogoda i nevremena. U pravilu to donosi veliku količinu oborina u malom vremenu. Prognoza pokazuje da će u nedjelju i ponedjeljak u kontinentalnom dijelu Hrvatske pasti između 30 i 70 mm kiše po četvornom metru - poručio je.

Inače, još sutra će biti pretežno sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće. U unutrašnjosti uz umjeren razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi, uglavnom u gorskim krajevima. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, na Jadranu između 24 i 28, a najviša dnevna uglavnom od 33 do 38°C.

VEZANI ČLANCI

Komentara 6

KE
keka56
15:49 14.08.2024.

Najprije sam pomislio jeli moguće da ne znam gdje je Algeria.Bože moj što još nećemo na ovim stranicama pročitati.

Avatar Idler
Idler
12:02 14.08.2024.

"...od Algerije"...lepa naš horvatska jazik !

CA
cavecanem
14:29 14.08.2024.

Od Algerije do Abesinije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije