CIJELA HRVATSKA U CRVENOM

Pržili smo se i na 40, no bit će još gore: Poznato kada stiže velika promjena, temperature padaju za 15 stupnjeva

Splitske plaže prepune su kupača i po najvećoj vrućini
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
13.08.2024.
u 21:05

Prema vremenskoj prognozi DHMZ-a, u srijedu stiže nešto nestabilnije vrijeme, no tek navečer. U prvom dijelu dana bit će vrlo vruće i sunčano, a kasnije će doći do razvoja oblaka te do lokalnih pljuskova s grmljavinom

Bliži nam se vrhunac kolovoškog toplinskog vala. Danas je poslijepodnevna temperatura na gotovo svim mjernim mjestima dobrano prešla 30 stupnjeva, a za sutra je za područje cijele zemlje na snazi crveni meteoalarm zbog iznimno visokih temperatura. 

Današnji rekorder je Gradište u kojemu je živa u 16 sati gotovo dosegla 40 stupnjeva Celzijevih - izmjereno je čak 39,6. Blizu su mu i Daruvar, Kutjevo, Slavonski Brod i Osijek s 38 stupnjeva. Temperature iznad 35 stupnjeva Celzijevih zabilježene su u Pločama, Kninu, Senju, Karlovcu, Gorici, Sisku, Varaždinu, Krapini i Zagrebu. 

Svježije je bilo na Medvednici, u Opatiji i Prevlaci gdje su se temperature zadržale ispod 30, iako tek za stupanj do dva, a najnižu temperaturu bilježi Zavižan - 25,2 °C. Ostala mjerna mjesta u 16 sati mjerila su temperature između 30 i 35 stupnjeva Celzijevih.

Prema vremenskoj prognozi DHMZ-a, u srijedu stiže nešto nestabilnije vrijeme, no tek navečer. U prvom dijelu dana bit će vrlo vruće i sunčano, a kasnije će doći do razvoja oblaka te do lokalnih pljuskova s grmljavinom. Kiše može biti i na sjevernom Jadranu, uglavnom u unutrašnjosti Istre. 

Foto: DHMZ

Puhat će slab vjetar, na Jadranu do umjerenog jugozapadnog. Najniže jutarnje temperature na kopnu bit će između 17 i 22, a na Jadranu 23 i 27 °C. Dnevne temperature i dalje uglavnom neće prelaziti 40, no mogle bi se još više približiti toj brojci no danas. Osvježenje od nesnosnih vrućina možemo očekivati tek krajem vikenda i u ponedjeljak, a do tada su mogući mjestimični pljuskovi, iako su oni najvjerojatniji u srijedu.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, u ponedjeljak stiže značajnija količina oborina popraćena osjetnim padom temperature. DHMZ predviđa da bi živa u Zagrebu mogla pasti na 20 stupnjeva, a u utorak još niže - do 17, prije no što se ponovno počne penjati.

GALERIJA Svaki komadić hlada je dragocjen: Pogledajte kako se turisti i građani skrivaju od opakog Sunca

Splitske plaže prepune su kupača i po najvećoj vrućini
1/39

Komentara 9

Avatar Marko
Marko
21:45 13.08.2024.

Probao sam pržiti na +40 i ništa.čak ni jaja...teška glupost...

Avatar Make my day
Make my day
21:28 13.08.2024.

Kažu +35° je u hladu...pa tko vas tjera da idete u hlad ?

V0
Vlaskoulicanec3.0
07:59 14.08.2024.

U doba mog djetinstva, 40 stupnjeva u srpnju i kolovozu se zvalo ljeto, sada se zove "klimatska katastrofa"!!! Pametnome dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije