SPRIJEČEN TERORIZAM

Cure detalji planiranog napada na koncert u Beču: Policija pronašla šokantni video, osumnjičenici imali 17 mobitela

Police officers walk past a mural of Taylor Swift whilst on duty for Community Shield football match, at Wembley Stadium in London
Foto: Toby Melville/REUTERS
1/2
14.08.2024.
u 21:30

Glavni osumnjičeni, 19-godišnji Beran A., priznao je planiranje napada. Forenzički stručnjaci uspjeli su vratiti video u kojem osumnjičeni izražava vjernost terorističkoj organizaciji IS.

Policija je ostvarila značajan napredak u istrazi pokušaja terorističkog napada povezanog s otkazanim koncertom pop zvijezde Taylor Swift u Beču. Glavni osumnjičeni, 19-godišnji Beran A., priznao je planiranje napada. Forenzički stručnjaci uspjeli su vratiti video u kojem osumnjičeni izražava vjernost terorističkoj organizaciji IS.

Istražitelji trenutno analiziraju 17 mobilnih telefona koje su koristili Beran A. i njegovi suradnici, koji su komunicirali putem aplikacija Signal i Telegram, javlja Heute. Policija je također identificirala još dvojicu osumnjičenika koji su u pritvoru zbog sumnje na umiješanost u planiranje napada. Pored glavnog osumnjičenika, uhićeni su Luka K. (17) i Mohammed A. (19). Sumnja se da su zajedno s Beranom A. planirali napad koristeći lažnu policijsku opremu kako bi lakše proveli svoje namjere.

Luka. K. je, inače, početkom kolovoza bio u automobilu s glavnim osumnjičenikom. S rotirajućim svjetlom i sirenom jurili su kroz Ternitz (Donja Austrija) vozeći u suprotnom smjeru. "Ili su koristili svjetla kako bi se približili mjestu napada ili kako bi pobjegli", nagađa direktor Državne zaštite Omar Haijawi-Pirchner. Beran A. je u zatvoru kazao da mu je Luka najbolji prijatelj. Njih dvojica su se zajedno drogirali dušikovim oksidom, razgovarali satima telefonom i očito dijelili istu ideologiju. U novčaniku tinejdžera s hrvatsko-turskim korijenima pronađene su naljepnice IS-a.

Još jedan prijatelj, Mohammed A. (19), također je sada u istražnom zatvoru u Beču. Poput Luke K., i on je upoznao Berana A. – Austrijanca s makedonskim korijenima – u džamiji u Meidlingu. Njih dvojica su bili u telefonskom kontaktu i razgovarali o mogućnostima stanovanja u zajedničkim stanovima u Beču. Istražitelji također istražuju petoricu zaposlenika jedne tvrtke za održavanje, koji su bili uključeni u pripreme za koncert Taylor Swift i poznati su državnoj policiji. Trenutno su na slobodi, ali se analiziraju njihove aktivnosti na društvenim mrežama.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, Beran A. opširno se ispovijedao službenicima Državne sigurnosti: Ispred stadiona Ernst Happel, kako je rekao, htio je "ubiti što više nevjernika" - s dva kuhinjska noža, mačetama, lovačkim nožem i dr. Planirao je na kraju koristiti i bombu, od koje je i sam na kraju bio spreman umrijeti "mučeničkom smrću". On je, inače, prethodnih tjedana postao masovno radikaliziran kroz videosnimke berlinskog propovjednika mržnje Abul Baraa.

FOTO Obožavatelji Taylor Swift i dalje se druže u Beču, a u jednoj ulici razmjenjuju i narukvice

Police officers walk past a mural of Taylor Swift whilst on duty for Community Shield football match, at Wembley Stadium in London
1/14

Komentara 1

TE
Testera
21:54 14.08.2024.

Trebalo bi srušiti džamiju u Meidlingu kao leglo planiranja terorističkih napada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije