Nekada su se smatrali hranom za manje imućna kućanstva, a sada su skuplji i od drniškog pršuta. Čvarci su, u odnosu na prošlu godinu, poskupjeli za 20 posto. Do toga je došlo i zbog toga što su svinje sve mršavije te je špeka sve manje. Ipak, prodaju se bez obzira na cijenu.
– Svinje su sve tanje i manje špeka imaju. Nekad su to bile debele svinje s dva do tri prsta špeka, a sada nema niti jedan prst. Za pravi čvarak treba leđni špek, a njega je najmanje na svinji – rekao je za RTL Danas mesar Zdravko Horvatić.
Čvarci se prodaju po cijeni od 110 pa sve do 410 kuna u trgovačkim centrima. Za usporedbu, kilogram kulena stoji od 130 do 200 kuna, a drniški pršut od 220 do 400. Također, cijena čvaraka još bi mogla i porasti.
– Očekuje se daljnji rast cijena, barem za 25 kuna po kilogramu – tvrdi vlasnik OPG-a iz Nedeljanca Alen Brezovec.
– Slavonski čvarci masniji su i oni se više prodaju u Slavoniji, u Dalmaciji se više prodaju delikatesni čvarci koji su jače stisnuti i imaju manje masti u sebi, ali to je stvar ukusa. Na temelju toga formira se i cijena jer se od određene količine sirovine delikatesnih čvaraka dobije samo šest do sedam posto – kazao je vlasnik tvrtke za proizvodnju i preradu čvaraka Miroslav Matušić.
Ja ih radim sam, kupim slaninu od lokalaca izrežem, rastopim pa imam mast i čvarke za cca 40 kn/kg