Poslovni prostori

Da poslujemo komercijalno udruge ne bi opstale mjesec dana

sportska01
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
17.02.2013.
u 12:50

Nema zakulisne igre, nikome nismo smanjili najam. Na nama nije da stvaramo dobit, nego potrebne uvjete - odgovara direktor

Zanima me samo zašto svima nije ista cijena najma. Korektno bi bilo da svi korisnici prostora imaju jednaki tretman. Međutim, to nije tako, pa pitam na osnovu čega je tvrtka Mladost nekima smanjila cijenu najma i za čak sedamdeset posto.

Je li i Grad to učinio i za koliko? – pita se SDP-ov Josip Benčić, nakon što se već neko vrijeme priča o navodnim propustima, odnosno nepravilnostima u najmu poslovnih prostora gradske tvrtke Mladost.

 I kazneno djelo

 Točnije različitom tretmanu poduzetnika i udruga, članica Športske zajednice. Slučaj je i dospio u javnost nakon prosvjeda karlovačkih poduzetnika koji su tvrdili da ih se stavlja u neravnopravan položaj nakon što je Mladost samoincijativno odlučila značajno umanjiti iznose najamnina utvrđenih tijekom javnih natječaja.

Takon je prema početnom, a kasnije sačinjenom aneksu ugovora jednom zakupniku ugovoreni iznos mjesečne zakupnine s 1.983 smanjen na samo 675 kuna. Poduzetnici se pitaju i kako se neki od klubova mogu svrstati u udruge kada za svoje usluge od korisnika naplaćuju članarinu.

 –Ukoliko u javnom natječaju prethodno nije definirano da netko od ponuđača, primjerice hrvatski branitelji, udruge, ubrtnici ili netko četvrti ima prednost, svi koji se jave na natječaj moraju biti u istoj poziciji. Aneksom ugovora se kasnije ne mogu mijenjati bitne stavke, poput vremena trajanja zakupa ili cijene najma, bez obzira o kojem se od ponuditelja radi. Promjena iznosa zakupnine, pogotovo u ovom omjeru zakonski nije opravdana i ima elemenata kaznenog djela – mišljenja je jedan od uglednih karlovačkih odvjetnika.

 Međutim, direktor tvrtke Mladost, a čini se i gradski čelnici, u tome ne vide ništa sporno.

 – Riječ je o sedamnaest sportskih udruga, koje godinama ne plaćaju nikakav najam. Tako smo primjerice šahistima ustupili nekoliko kvadrata, sobicu smo dali drugima itd. No, revizija nas je na to upozoravala.

Da bismo to riješili, ali i da ostvarimo ravnopravnost svih išli smo na natječaj. No, nije bio javni, nego interni. Ovdje nema nikakvih zakulisnih igara i nikome nije smanjena cijena najma – odgovara Mikša. Napominje i da su temeljem natječaja u najam stavljena četiri prostora, dva kafića, salon namješataja i autodijelovi.

 Bez konzultacija

 – Nije riječ o komercijalizaciji, nego korištenju prostora. Na nama nije da stvaramo dobit, nego uvjete za djelovanje udruga, rad s djecom i ostalo. Da smo mi zaista komercijalna tvrtka, niti jedna udruga ne bi opstala mjesec dana – poručio je direktor Mladosti.

 Dogradonačelnica Karlovca Marina Kolaković napomenula je da Grad ima 190 poslovnih prostora i da cijena najma tijekom trajanja ugovorne obveze ostaje nepromjenjena.

 – Grad Karlovac nije izmjenio niti jednu bitnu stavku ugovora, a kamoli iznos najamnine. Imamo Povjerenstvo koje razmatra molbe i donosi odluke. Međutim, tvrtka Mladost nas po tom pitanju nije konzultirala – rekla je Kolaković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije