Klimatološki izazovi

'Da smo imali kanal Dunav - Sava, spasili bi sebe i BiH'

poplave
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
18.05.2014.
u 12:45

S dosad nezabilježenim tijelom vode Europa je dobila novo Panonsko more.

Građani Slavonskog Broda i okolice sa strahom pogledavaju preko nasipa. Osim visokog vodostaja, ugrožava ih i desolidifikacija nasipa izazvana ponašanjem vode.

- Nije na vrijeme predviđena opasnost od kretanja ovako velikog tijela vode. Osim priliva iz pritoka Vrbasa i Bosne, imali smo i lošu konstelaciju plime. Vlada je morala na vrijeme predvidjeti rupture nasipa i posljedice koje one nose – kaže saborski zastupnik Šima Đurđević.

Iako više ne prijeti prelijevanje, postoji opasnost od proboja u korijenu zbog raskvašenosti i rasta temperature. Europa je dobila novo Panonsko more. Stručnjaci podsjećaju kako se do sada nezabilježeno tijelo vode, veličine trećine Slavonije, širi s rastom temperature i svakodnevnim nadolascima plime.

- Klimatski ekstremi bit će sve češći i sve izraženiji - ističe Zoran Grgić, neovisni analitičar, te podsjeća na geostratešku važnost gradnje kanala Dunav-Sava. Vodni maksimumi Dunava i Save nikad nisu u isto vrijeme. - Da smo imali kanal, spasili bi i sebe i susjednu BiH – dodaje Grgić.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Dosadašnji sustav obrane, naglašavaju poznavatelji, više nije funkcionalan. Zemljani nasipi ne mogu odgovoriti izazovima 21. stoljeća. Potreban je sustav prevodnica, kanala i crpnih postaja, uz aktivno klimatološko praćenje i predviđanje, u čemu je Vlada ovaj puta drastično zakazala. Ukoliko ovako visok vodostaj potraje više dana, kanalizacija grada Savonskog Broda postat će beskorisna i može se očekivati povrat fekalijskih voda.

Nažalost, to nije sve. Podzemne vode desolidificiraju tlo te, ukoliko vodostaj potraje više tjedana, postaje upitna statika i pojedinih stambenih objekata u zaobalnom području. Svi pogledavaju u nebo, jer bi povratak oborina povećao zaobalne vode, a postojeći crpni kapaciteti nisu dostatni. Građani su ljuti što nisu dobili pravodobne informacije, a žrtve u županjskom području mogle su biti izbjegnute da su građani bili upoznati s opasnostima koje ovakav složaj rizičnih faktora donosi.

- U godinama koje slijede, možemo očekivati samo još gore reprize ovakvih događaja. Krajnje je vrijeme povući novac iz EU fondova i zaštititi sebe i susjede – ističe Đurđević.

Komentara 46

JU
juliata
13:08 18.05.2014.

molim se za Hrvatsku i Bosnu

VE
verasmara
13:54 18.05.2014.

Zav što plaćamo slivne vode?? Da bi Hrvatske vode kupvale aute, i dijelile bonuse? Prodati tvrtku Hrvatske vode sa svim stručnjacima i ljudima platiti štetu: Onog ministra Puhomira u pržun!

ZB
zbuniceva
15:02 18.05.2014.

Nizinske akumulacione hidroelektrane kao 3 koje imamo na Dravi rješavaju ovakve probleme 95% to se dobro zna uVaraždinskom i nizvodnom području. Pred velike valove se isprazne ogromna jezera i kad val dojde jezera ga prihvate, to radi već 40 godina, nije fikcija. Elektrane su 90% plus domaći proizvod, većina cijene su zemljani radovi plus nekaj sitno Rade Končar. Zelene stranke blokiraju gradnju HE u svim bivšim državama i na kraju ostaje uvozni lobiji za ugljen, nuklearke ili struju da ne spominjem deseterostruko subvencionirani fotonapon. Mene užasava pomisao da se ovo dogodilo oko Krškog jer ni Bog nas nebi spasio od meltdown-a reaktora jednom kad potone pod vodu i prekine napon na pumpe. A to znači višestoljetno iseljenje svega od Zagreba do Beograda i nizvodno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije