Nakon gotovo četiri desetljeća druženja s brojnim svjetskim kraljevima
i kraljicama, predsjednicima i ministrima, voditeljica protokola grada
Dubrovnika Zdenka Golušić otišla je u mirovinu. Tijekom karijere dobila
je čak tri međunarodna odlikovanja: od belgijskoga kralja Boduena,
danske kraljice Margarete te od predsjednika Italije Sandra Pertinija.
Zahtjevno zanimanje
O tome kako se na toj zahtjevnoj dužnosti “snaći u trenutku”, kako
izbjeći neugodnosti i incidente te kako ugoditi visokim gostima, Z.
Golušić razmišlja da napiše knjigu. Kazala je kako je tijekom godina
rada u protokolu bilo dosta “zgoda i nezgoda” te da o njima, izuzevši
ratnu 1991. godinu, ima iznimno dobru arhivsku građu. U dubrovačkom je
protokolu počela raditi u travnju 1971. godine kad je došla u Dubrovnik
iz Zagreba.
– Tada su mi nuđena tri posla. Kako sam znala kakva je situacija i
način rada u turizmu, odlučila sam se za rad u protokolu. Mislila sam
da taj posao omogućava slobodnu subotu i nedjelju. No, već prilikom
dolaska prvoga gosta – bio je to njemački ministar kulture – shvatila
sam da ću uglavnom raditi vikendom. Kako tada – tako i uvijek. Gosti su
dolazili vikendom. Bilo mi je teško jer sam imala troje djece pa mi je
suprug morao pomagati oko njih vikendom. Možete zamisliti kako je bilo
raditi u protokolu bez mobitela i faksa – kaže Z. Golušić i dodaje koje
karakteristike mora imati dobar djelatnik u protokolu.
S nekadašnjim gl. tajnikom NATO-a Georgeom Robertsonom
– Treba imati dosta općeg znanja i poznavati razne kulture. Važno je
znati snaći se u momentu, znati improvizirati na zahtjevnoj razini,
biti brz u odlučivanju i, naravno, govoriti jezike. Jasno, nužno je
znati čime se gost bavi kako bi se organizirao program njegova boravka,
ali i znati kakvu hranu jede gost i njegova pratnja.
Kao primjer situacije u kojoj se trebalo snaći Zdenka se sjeća posjeta
talijanskog predsjednika Pertinija i izaslanstva od stotinjak osoba. –
Trebalo je u minutu pogoditi njegov dolazak kod Tita u Kupare. Završili
smo pregled grada, ali nam je ostalo još petnaestak minuta. Otrčala sam
dominikancima i zamolila ih da otvore samostan kako bismo to vrijeme
proveli tamo. Kad smo ušli, pukla je žarulja, a ljudi iz osiguranja
najednom su “skočili”. No, Pertini se samo nasmijao.
Visoki gosti imali su i dvojbi oko hrane koja im se nudila. Tako
predsjednik talijanskog Senata Amintore Fanfani prilikom odlaska u Ston
nije želio jesti kamenice jer se tih dana dogodila velika afera s
trovanjem kamenicama u Napulju. Kamenice u Stonu nije željela jesti ni
tajlandska princeza, ali ih je oboje (boravili su u različitim
prigodama) Z. Golušić nagovorila da se ne odriču tako lako ove poznate
stonske delicije. Dakako, uživali su u gozbi kamenicama.
Bivšeg predsjednika Josipa Broza susrela je nekoliko puta, a najbolje
su joj u sjećanju ostala dva događaja: svečani ručak u cavtatskom
hotelu “Croatia” i situacija s barom na “Galebu”. Naime, za uzvanike je
Broz u “Croatiji” organizirao svečani ručak, pa je morao potpisati 30
menija. Jedan od njih je dobila i ona. Što se tiče “Galeba”, na brodu
nestalo “chivasa” koji je Broz pio. Nastala je panika i potraga kako bi
se popunio brodski bar. Chivas je dovezen čak iz zagrebačke “Esplanade”.
Posebno priznanje odao je i predsjednik Stjepan Mesić