DIPLOMATSKE ZGODE I NEZGODE

Dan kad je Tito ostao bez Chivasa

25.01.2009.
u 11:00

Nakon gotovo četiri desetljeća druženja s brojnim svjetskim kraljevima i kraljicama, predsjednicima i ministrima, voditeljica protokola grada Dubrovnika Zdenka Golušić otišla je u mirovinu. Tijekom karijere dobila je čak tri međunarodna odlikovanja: od belgijskoga kralja Boduena, danske kraljice Margarete te od predsjednika Italije Sandra Pertinija.

Zahtjevno zanimanje
O tome kako se na toj zahtjevnoj dužnosti “snaći u trenutku”, kako izbjeći neugodnosti i incidente te kako ugoditi visokim gostima, Z. Golušić razmišlja da napiše knjigu. Kazala je kako je tijekom godina rada u protokolu bilo dosta “zgoda i nezgoda” te da o njima, izuzevši ratnu 1991. godinu, ima iznimno dobru arhivsku građu. U dubrovačkom je protokolu počela raditi u travnju 1971. godine kad je došla u Dubrovnik iz Zagreba.

– Tada su mi nuđena tri posla. Kako sam znala kakva je situacija i način rada u turizmu, odlučila sam se za rad u protokolu. Mislila sam da taj posao omogućava slobodnu subotu i nedjelju. No, već prilikom dolaska prvoga gosta – bio je to njemački ministar kulture – shvatila sam da ću uglavnom raditi vikendom. Kako tada – tako i uvijek. Gosti su dolazili vikendom. Bilo mi je teško jer sam imala troje djece pa mi je suprug morao pomagati oko njih vikendom. Možete zamisliti kako je bilo raditi u protokolu bez mobitela i faksa – kaže Z. Golušić i dodaje koje karakteristike mora imati dobar djelatnik u protokolu.

S nekadašnjim gl. tajnikom NATO-a Georgeom Robertsonom

– Treba imati dosta općeg znanja i poznavati razne kulture. Važno je znati snaći se u momentu, znati improvizirati na zahtjevnoj razini, biti brz u odlučivanju i, naravno, govoriti jezike. Jasno, nužno je znati čime se gost bavi kako bi se organizirao program njegova boravka, ali i znati kakvu hranu jede gost i njegova pratnja.

Kao primjer situacije u kojoj se trebalo snaći Zdenka se sjeća posjeta talijanskog predsjednika Pertinija i izaslanstva od stotinjak osoba. – Trebalo je u minutu pogoditi njegov dolazak kod Tita u Kupare. Završili smo pregled grada, ali nam je ostalo još petnaestak minuta. Otrčala sam dominikancima i zamolila ih da otvore samostan kako bismo to vrijeme proveli tamo. Kad smo ušli, pukla je žarulja, a ljudi iz osiguranja najednom su “skočili”. No, Pertini se samo nasmijao.

Visoki gosti imali su i dvojbi oko hrane koja im se nudila. Tako predsjednik talijanskog Senata Amintore Fanfani prilikom odlaska u Ston nije želio jesti kamenice jer se tih dana dogodila velika afera s trovanjem kamenicama u Napulju. Kamenice u Stonu nije željela jesti ni tajlandska princeza, ali ih je oboje (boravili su u različitim prigodama) Z. Golušić nagovorila da se ne odriču tako lako ove poznate stonske delicije. Dakako, uživali su u gozbi kamenicama.

Bivšeg predsjednika Josipa Broza susrela je nekoliko puta, a najbolje su joj u sjećanju ostala dva događaja: svečani ručak u cavtatskom hotelu “Croatia” i situacija s barom na “Galebu”. Naime, za uzvanike je Broz u “Croatiji” organizirao svečani ručak, pa je morao potpisati 30 menija. Jedan od njih je dobila i ona. Što se tiče “Galeba”, na brodu nestalo “chivasa” koji je Broz pio. Nastala je panika i potraga kako bi se popunio brodski bar. Chivas je dovezen čak iz zagrebačke “Esplanade”.

Posebno priznanje odao je i predsjednik Stjepan Mesić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije