PRIJE 45 GODINA

Dan kad je Tito otvorio Poljud: Bio je simbol renesanse Splita, neviđeni pothvat oduševio je svijet

Pogled s obronaka Kozjaka na osvjetljeni stadion Poljud
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/7
15.09.2024.
u 23:42

Remek-djelo arhitekture, splitski Poljud, simbol je renesanse koju je Split doživio u sklopu organizacije Mediteranskih igara mitske 1979. godine. Graditeljski pothvat koji se dogodio zainteresirao je cijelu Europu, a bio je to i izniman politički moment, s nizom sukoba i previranja u svijetu. Poljud je nadživio i tadašnju politiku i državu, a osjećaj uzavrelih tribina teško je opisati. Poljud treba ga osjetiti i saživjeti, sa besmrtnim Hajdukom i Torcidom.

Na današnji dan prije 45 godina otvoren je Poljud, po mnogim stručnjacima arhitektonsko remek-djelo i magični Hajdukov stadion, osvijetljen sa 630 reflektora, a noću podsjeća na spušteni svemirski brod. Oblik školjka uklapa se u vizuru Mediterana, do kojeg gotovo da dopire more.

Poljud funkcionalnošću i tehničkim značajkama spada u vrh svjetskih standarda. Izgrađen 1979. godine, u sklopu mega-projekta organizacije Mediteranskih Igara veličanstveni Poljud otvorio predsjednik bivše SFRJ-a Josip Broz Tito, a Đurđica Bjedov, Miro Cerar i Stipe Božić podigli su zastavu MIS-a na počasni jarbol. Nakon himne 'Hej Slaveni' odsvirana je i 'Lijepa naša'.

Prva utakmica koju je Hajduk odigrao na Poljudu dogodila se četiri dana kasnije protiv Trabzonspora u šesnaestini finala Kupa prvaka. Pred 55.000 gledatelja, Hajduk je slavio 1:0, a povijesni pogodak postigao je Boro Primorac iz jedanaesterca. Najposjećenija utakmica bila je ona između Hajduka i Dinama 1982. godine. Službeno je prodano 51,5 tisuća ulaznica, a po neslužbenoj procjeni na stadion se natiskalo 65 tisuća ljudi.

Infrastrukturna renesansa Splita nadživjela državu 

U vrijeme kada je Split bio određen kao domaćin Mediteranskih igara, nije imao niti jedan važniji objekt koji bi zadovoljio potrebe i zahtjeve te sportske manifestacije. Najdugoročniji cilj Igara bila je infrastrukturna renesansa Splita, koja je nadživjela tadašnju politiku te na kraju i državu organizatora.

Autor projekta profesor Boris Magaš, kreirao je veličanstvenu betonsku konstrukciju koja fascinira rasponom kupole, koja se natkriljuje nad istočnom i zapadnom tribinom. Kapacitet sjedećih mjesta na Poljudskoj ljepotici je 33.987.

15.08.2024., stadion Poljud, Split - Uzvratna utakmica 3. pretkola kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu, HNK Hajduk - MFK Ruzomberok. Koreografija navijaca Hajduka, Torcide. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Sam osjećaj uzavrelog Poljuda teško je opisati, treba ga osjetiti i saživjeti, sa besmrtnim Hajdukom. 

Osim po arhitektonskoj koncepciji, stadion se izdvaja i jedinstvenom krovnom konstrukcijom težine 680 tona i površine 18 tisuća kvadratnih metara, a njezin sferni oblik je također novina prvi put izvedena u svijetu. Građevinski poduhvat za organizaciju Igara u Splitu, koji je izveden u tom kratkom periodu neusporediv je s bilo kojim u Hrvatskoj prije, ali i poslije toga.

Preobrazba koju su Split i okolica doživjeli u tom periodu zapanjila je cijelu Europu.

U razdoblju Igara sredozemni je prostor bio opterećen sukobima - napad Sovjetskoga Saveza na Afganistan, kronični sukobi na Bliskom istoku, sučeljavanje članica Zapadnoga i Istočnoga bloka, nesvrstanih, financijski siromašnih i naftom bogatih zemalja. Sredozemlje je, kao poprište različitih interesa, imalo izniman značaj u međunarodnim odnosima. Kroz promociju Igara promovirala se i politiku države, a prvenstveni politički cilj Igara bilo utvrđivanje međunarodnoga položaja Jugoslavije na Sredozemlju u trenutku kada je ona, unatoč unutarnjem političkom neskladu, jedina mogla organizirati takvu sportsku manifestaciju, navodi povjesničar Jasenko Zekić. ("mediteranske igre")

U samo četiri godine izgrađeni je tunel kroz Marjan, trajektno pristanište i splitski kolodvor, Dom omladine, streljana, poljudski bazeni, stadion Radničkog sportskog društva (RSD), rekonstruirani su stadioni u Makarskoj, Zadru i Šibeniku, izgrađena sportska dvorana u Trogiru, stadion u Omišu, poligon konjičkih sportova u Sinju, objekti uz veslačku stazu u Zatonu kod Šibenika, sportski teren uz hotel Kaktus u Supetru i Centar za streljačke sportove u Stobreču i kao kruna svega Gradski stadion na Poljudu. Nastao je u rekordnom roku od samo dvije i pol godine. Poljud je postao mitski zbog svoje temperamentne publike, i prkosne Torcide, vjernog pratitelja svih pobjeda i poraza.

Kako je napisala legendarna kritičarka arhitekture Antoanete Pasinović, poljudski je stadion svojim urbanističkim i arhitektonskim konceptom prije svega gradski i pješački, stadion približen čovjeku i njegovom doživljaju prostora. Oblikovno otvoren budućnosti istovremeno je usredotočen na grad i čovjeka u njemu.

12.03.2023., Split - Pogled na poljudski stadion s padina Kozjaka. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

"Gradski stadion Poljud, smješten u prirodnom okruženju Kaštelanskog zaljeva, vizurno orijentiran prema zelenilu Marjana, neznatno upušten u teren, kako bi u različitim vizurama iskazao izuzetno lagan volumen koji u prostoru gotovo lebdi, svojim smještajem u prostoru, oblikovanjem i konstrukcijom svjedoči iznimne urbanističke i arhitektonske vrijednosti i posjeduje nezamjenjivu odrednicu suvremenosti."
 

Komentara 8

SP
Sparks18
06:29 16.09.2024.

Jednonogi je otega1980, ostavite ga na miru.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
04:36 16.09.2024.

dnevna doza jugoslavije

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
01:33 16.09.2024.

SSSR jos nije napao Afganistan kad su bile igre. To se desilo tek kasnije krajem te godine a i nema veze sa Mediteranom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije