DUGOROČNE POSLJEDICE

Dan neće trajati 24 sata? Mjesec se polako udaljava od Zemlje, znanstvenici otkrili što to znači

Kaštel Lukšić: Pogled na izlazeći mjesec iznad Splita i zgrade Westgate
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/2
28.07.2024.
u 11:46

Ovaj proces može izgledati spor, ali njegove dugoročne posljedice mogle bi biti dalekosežne

Mjesec, naš najbliži susjed u Sunčevom sustavu, polako se udaljava od Zemlje, što bi moglo imati značajan utjecaj na naš svakodnevni život. Studija provedena na Sveučilištu Wisconsin-Madison otkrila je da se Mjesec svake godine udaljava od Zemlje za 3,82 cm. Prema istraživanju, koje je vodio profesor geoznanosti Stephen Meyers, u dalekoj budućnosti to bi moglo rezultirati produljenjem duljine dana na Zemlji. "Kako se Mjesec udaljava, Zemlja je poput klizača na ledu koji usporava dok širi ruke," objasnio je Meyers. "Naša je ambicija koristiti astrohronologiju kako bismo odredili vrijeme u najudaljenijoj prošlosti i razvili vrlo stare geološke vremenske skale.", piše Mirror

Iako će proći mnogo vremena prije nego što osjetimo značajnu razliku, s trenutnom brzinom udaljavanja Mjeseca, naši dani bi za 200 milijuna godina mogli trajati 25 sati. Ovaj proces može izgledati spor, ali njegove dugoročne posljedice mogle bi biti dalekosežne.

Osim ovog otkrića, znanstvenici su nedavno pronašli špilje na Mjesecu koje bi mogle revolucionirati buduća putovanja i život na Mjesecu. Ekstremni klimatski i temperaturni uvjeti na površini Mjeseca uvijek su predstavljali problem za stručnjake koji nastoje omogućiti ljudski život na tom nebeskom tijelu, ali špilje ispod površine mogle bi pružiti potencijalno rješenje. Još jedna značajna novost dolazi iz nedavne ekspedicije koja je otkrila tragove vode u mjesečevom tlu. Ovi nalazi mogli bi imati veliki utjecaj na buduće misije i mogućnosti dugoročnog boravka ljudi na Mjesecu.

FOTO Zaposlenici najviše zgrade u Hrvatskoj imaju nestvaran pogled: Kao da nije dovoljno što rade među oblacima

Kaštel Lukšić: Pogled na izlazeći mjesec iznad Splita i zgrade Westgate
1/10

 
Ključne riječi

Komentara 14

CR
crocro
16:44 28.07.2024.

Je li mi netko zna odgovoriti što znači riječ "astrohronologija", obzirom da je riječ tuđica, meni nije poznata. Usput, mislio sam da u hrvatskoj tiskovini uporabljujemo hrvatski jezik.

Avatar fidelio
fidelio
14:34 28.07.2024.

Astrohronologiju? Kad se c/p iz istočnih novina, prvo ubaciti u Word i zavrtiti spell checker. Ili nije ni bitno, ionako se za tu plaTu ne isplati niti truditi...

Avatar Guy_Fawkes
Guy_Fawkes
15:32 28.07.2024.

Kažete za 200 milijuna godina? Šit, kaj bumo sad? Baj d vej, to je vama možda novo saznanje, prosječni građanin to zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije