središnja svečanost u beezovici

Danas je Dan antifašističke borbe. Znate li zašto ga obilježavamo?

brezovica
Nikola Cutuk/PIXSELL
22.06.2021.
u 06:59

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, koji je ujedno bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe.

U spomen-parku Brezovica pokraj Siska u utorak se održava središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnovan Sisački partizanski odred. Zapovjednici odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među 77 boraca bili su Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi. Odred je osnovan nakon napada Njemačke na SSSR.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Središnjim obilježavanjem u Brezovici, na kojem će sudjelovati državni vrh i predstavnici antifašističkih i drugih udruga, odat će se počast hrvatskim antifašistima koji su u Drugom svjetskom ratu svoje živote položili u borbi za slobodu od nacizma i fašizma i time Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.

Komentara 106

PP
pp
07:27 22.06.2021.

Zato što smo glupi.

Avatar Bill_the_Butcher
Bill_the_Butcher
07:32 22.06.2021.

Dan napada na Sovjetski savez. Njihova juga je napadnuta početkom travnja. Oni dižu ustanak gotovo tri mjeseca poslije jer je napadnut drug Staljin. Inače Radio Moskva je pozivao francuske komuniste da dezertiraju iz francuske vojske u Bitci za Francusku jer "ovo nije naš rat". Komunisti I fašisti su isto zlo.

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
07:29 22.06.2021.

Treba ga ukinuti. Komunizam je zlo. Ovaj dan komunistima daje na značaju. Nacizam i komunizam su izjednačeni odlukom Europskog Parlamenta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije