politički analitičar

Daniel Serwer: Srbija neće dobiti ulaznicu za EU ni za desetljeće

'Serbian President Tomislav Nikolic (L) hugs Serbian Prime Minister Ivica Dacic (R) prior to their meeting with U.S. Secretary of State Hillary Clinton and EU foreign policy chief Catherine Ashton in
Reuters/Pixsell
25.01.2013.
u 22:24

Ne vjerujem da je platforma korak naprijed - ona ponavlja zahtjev Srbije za suverenitetom nad cijelim Kosovom, predlažući posebnu upravu Albanaca, koji bi postali građani drugog reda unutar Srbije, kaže

Američki politički analitičar i ekspert za Balkan, Daniel Serwer u intervjuu beogradskim Večernjim novostima predočio je Srbiji što slijedi u normalizaciji odnosa s Kosovom i dobijanju datuma za početak pregovora za ulazak u EU.

- Pod normalizacijom odnosa s Prištinom trenutno se podrazumijeva dogovor oko sjevera Kosova. To će biti dovoljno za dobijanje datuma, ali Srbija će morati ići i dalje - uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom i razmijeniti veleposlanike - rekao je Serwer i dodaje kako će zemlje EU koje su priznale neovisnost Kosova, ustrajati na uspostavljanju diplomatskih odnosa Beograda i Prištine.

- Bit će mnogo uvjeta u narednim mjesecima i godinama. Kosovo će biti problem u mnogim od 35 poglavlja pregovora, osim ako se ne postigne cjelovito rješenje na početku procesa. Morat ćete ispuniti mnoge druge kriterije za članstvo, uskladiti zakone s europskim. Ne postoji jedna, već više \"ulaznica\" za EU. Za to će vam biti potrebna najmanje desetljeće - drži Serwer. Smatra kako je problem Srbije njena slabost prema Rusiji i Pokretu nesvrstanih i što ne odustaje od uvjerenja kako traženje suvereniteta nad cijelim Kosovom nema nikakve veze s budućnošću u EU pa savjetuje da \"ako imate dojam da vam ovaj proces nanosi samo \'bol\', možda ste u pogrešnom procesu\". Podjela Kosova, prema Serweru nema realno uporište i neće imati potporu od EU ni USA, a za srpsku platformu i rezoluciju drži kako je \"neprihvatljiva za svijet\".

- Ne vjerujem da je platforma korak naprijed - ona ponavlja zahtjev Srbije za suverenitetom nad cijelim Kosovom, predlažući posebnu upravu Albanaca, koji bi postali građani drugog reda unutar Srbije. Oni to neće prihvatiti, a nitko u Europi ili USA neće od njih to zahtjevati. Ali, hajde da vidimo šta će se događati u razgovorima Dačića i Tačija. To je važnije od onoga što piše u platformi - zaključio je Serwer.

>> Američki balkanolog: Mogući su sukobi na Kosovu

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
23:38 25.01.2013.

Srbima je ova poruka jasna ali eto prave se mutavi !! Sjetiti ce se kada budu zapeli kod Vojvodine da su trebali brzo rjesiti Kosovo i uci u EU ali neka oni imaju vremena, dok kod njih stigne demokracija nijeje jasan pojam demos- ... kratos...... u Srbiji !

AB
A.B.
22:36 25.01.2013.

ma sta ce nama bre europska unija? pa mi bre imamo gruziju, tadzikistan, rusiju, ukrajinu i tako te zemlje! istok jaca bre..... ;-)

BM
Boris Markovic
22:38 25.01.2013.

Ne znam zasto Vecernjak prenosi staru vest? Ovo je komentar Danijela Servera odmah posle prvih glasina o platformi i to o nekoj ranoj verziji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije