Urnebes u sudnici

Davorin Prgić: Ovo je presuda za prvoborce HDZ-a

'12.01.2012., Rijeka - Okrivljeni za sverc oruzjem Davorin Prgic dolazi na raspravu na Opcinskom sudu u pratnji pravosudnih policajaca. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
12.01.2012.
u 20:47

Izbacio sutkinju iz takta - "Presuda je sumrak pravde", uzviknuo je Prgić u sudnici.

“Ova je presuda sumrak pravde i pravednog suđenja”, uzviknuo je izlazeći iz sudnice, nakon što ga je sutkinja Mladenka Paro Rudić proglasila krivim i nepravomoćno osudila na kaznu zatvora od dvije godine, Davorin Prgić (60), Riječanin poznat javnosti kao jedan od utemeljitelja HDZ-a u gradu. Kod njega je policija lani u srpnju pronašla pravi arsenal oružja pa je optužen zbog nabave, prodaje, razmjene i posjedovanja veće količine oružja, streljiva i eksploziva.

Nije kolekcionar oružja

Prgić, kao “riječki barakaš”, ni jučer na Općinskom sudu u Rijeci nije zaboravio istaknuti da je postupak protiv njega “Kafkin ‘Proces’ i suđenje prvoborcima HDZ-a i utemeljiteljima hrvatske države”, a poruka koju je za izricanja presude htio doturiti branitelju sutkinju je toliko naljutila da je odustala od čitanja obrazloženja presude.

Prgiću je produljen pritvor u kojem je od uhićenja u srpnju lani, kada su u njegovu stanu, automobilu i kući pronađene veće količine raznog streljiva i oružja. Uz Prgića, zbog neovlaštenog posjedovanja oružja osuđeni su, ali uvjetno, Filip Kovačević (37) na godinu dana zatvora i Dragan Fabijančić (34) na šest mjeseci.

Dok je u završnom govoru tužiteljica Tamara Torić isticala da je mjerama praćenja i snimanja, zapljenom veće količine oružja i iz iskaza drugooptuženog Filipovića, dokazano da Prgić nije kolekcionar oružja, već osoba koja je nabavljala i prodavala oružje, njegovi branitelji tražili su oslobađajuću presudu napominjući da pronađeno oružje po zakonu spada u “staro oružje”.

Nepravedno suđenje

- Optužba je tendenciozna, što se vidi i iz toga da se oružje pronađeno kod drugooptuženog stavlja na teret Prgiću, a Kovačeviću se predlaže uvjetna osuda jer je priznao - kazao je branitelj Dragan Smolić Ročak ustrajući i u tvrdnjama da su dokazi u spisu nezakoniti, da postupak završava u “nedefiniranom” stanju uz dvojbene činjenice te da je Prgiću povrijeđeno pravo na pravedno suđenje, a pritvor određen protivno međunarodnim konvencijama.

Zbog pritvora je Prgić podnio i tužbu Ustavnom sudu, a na presudu će se žaliti jer smatra da sud nije ispitao sve dokaze već samo one tužiteljstva.

Komentara 8

PO
polo60
23:26 12.01.2012.

ma dragi moji tu je svaki komentar suvišan nikad pravog prava niti pravde laku noč sviraći tko je jaći taj kvaći oduvijek je tako bilo nažalost

BL
Blizard
05:50 13.01.2012.

Pracen , sniman ... Kada i pored tolikih i dokazanih kriminalni djela ,nitko iz redova komunista nije priveden i optužen !! Kolika je ovo Pravednost lako je vidljivo i sa Mjeseca !! Moramo biti strpljivi , biti će bolje !!

I4
IQ 40
22:20 12.01.2012.

Na ovu temu, u varijablama, sam uvijek reagirao - Pritvor je u normalnom svijetu (ne civiliziranom, demokratskom, liberalnom..), jednostavno NORMALNOM, iznimka, a ne pravilo. Traje od 48 sati FR, do 7 dana GB. Pritvor se ne smije pretvoriti u kaznu; sto je to 7 - sedam mjeseci pritvor. Ali nase pravosugje je katastrofa - prvo uhite covjeka, pritvore i onda traze dokaze, pocinju istrazne radnje, trazi se djelo, krivica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije