Mlada Brođanka Martina Andrijanić Bazo drugi je put zaredom osvojila titulu svjetske prvakinje u nadijevanju kobasica bekom. Spretnim rukovanjem crijevom bez ikakvih pomagala ona je pomela jaku konkurenciju na natjecanju koje je u sklopu međunarodnog sajma “S klobasicom u Europu” održano u Svetom Petru u Šumi. Kako nam je objasnila, bek je zapravo vrbova šiba od 30 cm koju natjecatelji saviju na pola i uvuku u crijevo kako bi ga držali raširenim i zatim ručno nadijevaju.
Direktorica tvrtke
– Presretna sam jer sam uspjela u poslu u kojem sam se pronašla i koji nikada ne bih mijenjala za neki drugi – kaže Martina.
Osim što je svjetska prvakinja u nadijevanju kobasica, Martina je po struci mesarica i direktorica tvrtke “Janković – slavonski okusi”. U slobodno vrijeme bavi se pisanjem mesarskog priručnika o proizvodnji i uzgoju svinja, obradi i tehnologiji, pa vremena za društveni život baš i nema. U tajne mesarskog zanata uputio ju je otac, koji se tim poslom bavi već dugi niz godina i koji je na nju prenio svoju strast.
– U školi sam bila jedina učenica u razredu, dečki su me zadirkivali i govorili kako taj posao nije za djevojke. Pretrpjela sam dosta poniženja i od pojedinih kolega, koji su se smijali i govorili “što žensko tu radi”. Danas sam zadovoljna jer sam svima dokazala da mogu biti i uspješnija od njih – ističe 21-godišnja mesarica.
Najesen upisuje fakultet
Dodaje kako su joj se kolege koji su je omalovažavali, kada bi vidjeli kako radi, na kraju redovito ispričavali. Ona im je oprostila i ne zamjera im. Na jesen se namjerava upisati na Prehrambeno-tehnološki fakultet i dodatno brusiti svoje znanje, koje je već sada vrhunsko.
>> Nova odgoda, uzgoj svinja na Jakuševcu produljen još do 30. lipnja
Sposobna curka !