SREĐIVAO KAZNE ZA PARKIRANJE

Bivši Bandićev šef komunalnog i prometnog redarstva osuđen na rad za opće dobro i kaznu od 12.000 kn

Počelo suđenje Damiru Dekaniću i ostalima  koji su sređivali kazne za krivo parkiranje u Zagrebu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
01.09.2021.
u 15:00

Njegovim stopama pošlo je još nekoliko njegovih suoptuženika, koji su također odlučili priznati krivnju te se nagoditi s tužiteljstvom

Iako je tijekom istrage nijekao krivnju, Damir Dekanić, bivši voditelj Sektora komunalnog i prometnog redarstva Grada Zagreba, koji je zajedno s više osoba optužen da je stornirao i opraštao kazne za parkiranje, na početku postupka se predomislio. Pa je priznao krivnju te se nagodio s tužiteljstvom, a na temelju tog sporazuma osuđen je na 11 mjeseci zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro. Izrečena mu je i novčana kazna od 12.000 kuna. Njegovim stopama pošlo je još nekoliko njegovih suoptuženika, koji su također odlučili priznati krivnju te se nagoditi s tužiteljstvom.

S obzirom na ta priznanja i nagodbe, sada je prvooptuženi u tom postupku postao Davor Jelavić, bivši pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba koji je u vrijeme inkriminirano optužnicom Dekaniću bio nadređen. Jelaviću i ostalim optuženicima suđenje je nastavljeno na zagrebačkom Županijskom sudu, a tijekom postupka još se treba saslušati nekih 30-ak svjedoka.

Jelavić, koji je nekada bio dosta blizak suradnik Milana Bandića, optužen je u još dvije afere; GUP i Nadstrešnice. Za ovu prvu je nepravomoćno uvjetno osuđen dok mu se za ovu drugu suđenje nastavlja ovaj tjedan. I taj bi postupak uskoro mogao biti okončan jer je Jelavić iznio obranu, a ovih bi dana to trebali učiniti i njegovi suoptuženici.

Što se pak tiče Dekanića, on se prema optužnici teretio da je od siječnja 2011. pa do veljače 2012., sam i na traženje drugih osoba, stornirao i opraštao kazne za nepropisna parkiranja. Njega se teretilo da je tako sredio najmanje 61 kaznu zbog nepropisnog parkiranja, a u optužnicu su kao dokaz priložene neplaćene kazne i ceduljice s molbama da ih se stornira, koje su nađene prilikom pretraga. Uz kazne čije je storniranje traženo, prema optužnici, bilo bi napisano da je vozilo premjestio pauk ili da nema dovoljno podataka za vođenje prekršajnog postupka.

Dekanića se teretilo i da je stavljao napomene da se "iz opravdanih razloga odustaje od daljnjeg vođenja postupka", a bilo je i napomena kako su fotografije nepropisno parkiranog vozila loše ili da je navedena pogrešna registracija. Nakon takvih njegovih napomena, parkirna kazna bila bi poništena bez ikakve argumentacije. USKOK smatra da se takvim postupanjem pogodovalo određenim ljudima jer su kazne poništavane policajcima koji su nepropisno parkirali, ljudima koji su zaposleni u gradskim tvrtkama, ali i Jelavićevu sinu.

Komentara 13

MI
Mircen
15:48 01.09.2021.

Kaznu od 12 000 kn za ovakav prekršaj? A kad ugostitelj tobože samo "neadekvatno izda račun" po riječima inspektora, zatvara se obavezno lokal na cijelu sezonu uz preko 20 000 kuna kazne bez rada na opće dobro, nego na cestu u red za pučku kuhinju...

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
17:11 01.09.2021.

Zašto ne treba vratiti kompletan iznos koji je "oprostio" svojim jatacima?

SS
simpatican.simpa
16:36 01.09.2021.

Rad za opće dobro u Zagrebačkom parkingu kao kontrolor ..smiješna smo mi država, nakaradna i slučajna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije