SCENA U BOLNICI

Detalji drame na Rebru: Dvije sestre primirile muškarca koji je pištoljem prijetio jer je bio naručen za godinu dana?

Naoružani muškarac upao u KBC Rebro, u bolnicu stigla interventna policija
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/15
03.09.2024.
u 22:30

Nakon što je muškarac u prostoru Zavoda za krizna stanja počeo prijetiti, pacijenti u susjednoj prostoriji prvo su se pritajili, no ubrzo su počeli zajedno s osobljem iskakati kroz prozor

Sat i pol trajala je u utorak drama na psihijatrijskom odjelu Rebra. Oko 10 sati muškarac sa štakama, odjeven u majicu HOS-a, što je vidljivo na videosnimci snimljenoj u krugu bolnice koja je poslana Večernjaku, došao je u Centar za krizna stanja Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb i prijetio pištoljem. Snimljen je kako psuje policajce i poziva ih da pucaju. Neslužbeno smo čuli kako je navodno bio nezadovoljan jer je dobio termin za godinu dana. Medicinsko osoblje s odjela pozvalo je policiju i ubrzo je bolnički krug nalikovao na akcijske filmske scene – preplavljen policijskim vozilima i interventnim policajcima s pancirkama i dugim oružjem, dok su pacijenti koji su se tamo zatekli nastojali što brže pobjeći.

Policajci su odmah uspostavili komunikaciju s muškarcem koji je izazvao ovu scenu i u 11.40 stavili su ga pod nadzor, bez korištenja prisile, a odmah su objavili da pištolj kojim je prijetio nije bio pravi već da je posrijedi startni pištolj, kakvi se inače koriste prilikom sportskih natjecanja.

Nakon što je muškarac u prostoru Zavoda za krizna stanja počeo prijetiti, pacijenti u susjednoj prostoriji prvo su se pritajili, a onda su ubrzo počeli zajedno s osobljem iskakati kroz prozor. Index je prenio riječi djelatnice s Rebra, koja je opisala hrabro ponašanje glavne sestre s Klinike za psihijatriju koja je pola sata smirivala muškarca koji je upao u bolnicu i prijetio. Međutim, nije riječ o glavnoj sestri Klinike, ona je trenutačno na godišnjem odmoru, nego su s muškarcem koji je prijetio nasamo ostale dvije medicinske sestre iz Centra za krizna stanja.

– Razgovarale su s njim i uspjele ga primiriti dok nije došla policija – kazali su nam u KBC-u. Dvije su medicinske sestre bile na policiji gdje su dale izjavu i potom se vratile na posao, gdje im je pružena psihološka podrška te im je savjetovano da odu kući. Prema preporuci policije, nisu davale izjave za medije. Vijest da netko prijeti pištoljem proširila se munjevito i svim drugim dijelovima kliničkog centra.

– Za vrijeme te situacije bio sam na katu zelene zgrade na kardiologiji, dok se to sve događalo dolje oko glavnog ulaza zelene zgrade. Kod nas gore na katu je sve bilo normalno i pregledi su se održavali normalno. Bio sam pozvan u ambulantu, doktorica je bila iznenađena, nije imala pojma što se događa dok je muž nije nazvao da se zaključa i da ne izlazi iz ambulante. Nitko je od šefova nije nazvao i nije bilo nikakvih uputa, ni od policije. No nije se zaključala, normalno sam obavio pregled, svi normalno rade, ergometrija i sve ambulante. Ja sam sve završio i normalno otišao kući, auti i ljudi normalno prolaze ispred zgrade – oko podneva nam je kazao Milan (podaci poznati redakciji).

POVEZANI ČLANCI:

"Zagrebačka policija dolaskom na mjesto događaja uspostavila je komunikaciju s muškarcem, koji je u 11.40 sati stavljen pod nadzor bez uporabe prisile. Ujedno je potvrđeno da je kod sebe imao startni pištolj, odnosno da se ne radi o pravom pištolju. U tijeku je kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja", priopćila je danas policija. Iz KBC-a Zagreb potvrdili su da u incidentu nije bilo ozlijeđenih.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika najoštrije je osudila incident koji je onemogućio dijelu pacijenata da obavi preglede ili zahvate na koje su bili naručeni. "Ovakav čin nasilja je potpuno neprihvatljiv i ozbiljno ugrožava temeljne principe zdravstvene skrbi – sigurnost i povjerenje između pacijenata i zdravstvenih djelatnika", priopćili su iz HUBOL-a, upozorivši na potrebu pojačanja sigurnosnih mjera u bolnicama. 

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Žuti
Žuti
23:31 03.09.2024.

Čekanje godinu dana ? Bolestan čovjek želi ozdraviti, a ne čekati smrt.

EJ
ejStef
00:21 04.09.2024.

Hm, nije uzdrman temelj zdravstvene skrbi onemogućavanjem pregleda tih 2-3 sata, već je sustavno ugrožen nevjerojatnim listama čekanja gdje se za neke preglede čeka i dvije godine... Tako da je izjava udruge bolničkih liječnika djeluje smiješno...

LO
loraxy
08:46 04.09.2024.

Nema "tetu štelu" u bolnicama. Nepotizam u bolnicama je najveća sramota medicine. Imaš nekog na otorini? Itd..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije