Terryja Herberta, koji prima socijalnu pomoć, očekuje bogatstvo

Detektorom metala pronašao drevno anglosasko blago

Blago
Pixsell
24.09.2009.
u 20:46

Stručnjaci kažu da je pronalazak toliko važan da bi mogao jednom zauvijek promijeniti percepciju života u doba anglosaskih kraljeva.

Terry Herbert (55), čovjek koji amaterski pretražuje zemljište detektorom metala, na pašnjaku u engleskoj pokrajini Staffordshire pronašao je 1500 zlatnih predmeta iz 7. stoljeća.

Kako je na tom području nekad bilo anglosasko kraljevstvo Mercia, arheolozi kažu da je riječ o epohalnom otkriću anglosaskog blaga koje je zasigurno pripadalo nekom od kraljeva. Predmeti su izrađeni od pet kilograma zlata i 2,5 kilograma srebra, a trenutačno se čuvaju u muzeju u Birminghamu i moći će se razgledati već od petka.

No blago će biti stavljeno na prodaju nekom od britanskih muzeja. Stručnjaci kažu da je pronalazak toliko važan da bi mogao jednom zauvijek promijeniti percepciju života u doba anglosaskih kraljeva.

Terry Herbert, čovjek koji je blago pronašao nedaleko od svoje kuće, prima socijalnu pomoć i sa svojim se 18 godina starim detektorom metala, koji je sam napravio, šeta po okolnim livadama.

U lokalnom klubu, u kojem se okupljaju oni koji se bave detektiranjem metala, njegovi su prijatelji oduvijek govorili da će baš Terry pronaći zlato. Kaže da je bio šokiran i bez riječi kad je na livadi svoga prijatelja pronašao blago. Blago će kupiti neki od muzeja, a njih dvojica podijelit će novac. Već se zna da će to biti golema svota jer je riječ o zaista vrijednom blagu.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
23:30 24.09.2009.

anglosasko gospon Krleža ma dajte me najte

DE
demokršćanin
21:49 24.09.2009.

ENGLESKI MUZEJI! Konačno će muzej koji kupi pronađeno blago moći izložiti nešto originalno englesko,a ne da u tim muzejima gledamo samo izloške koje su Englezi pokrali po cijelom svijetu.

RA
rackizel
08:28 25.09.2009.

Štrok je Hrvat. Kad su ga pitali u jednoj TV emisiji o deset najbogatijih Europljana što misli o Hrvatskoj nakon svih onih događanja u Dubrovniku odgovorio im je - Europska unija mora Hrvatsku proglasiti svojim Nacionalnim parkom. Samo vi pljujte po njemu. Ako ode žalit će te za njim. Zašto ne spominjete turke i njihov srušeni hotel u Dubrovniku? A što je sa srebrnim tanjurima? Još je nepoznat vlasnik. Hrvatsku se to ne tiče?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije