mala škola

Devetogodišnja obvezna škola odgođena za 2014.

'07.02.2013., Pula-Okupljanjen na pulskoj trznici djeca iz vrticam maskirane za ovogodisnje maskare prosetala su centrom grada Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
17.05.2013.
u 12:00

Poštovane su i odredbe novog Kaznenog zakona pa tako nitko tko se ogriješio na bilo koji način o zakon ne može raditi s djecom.

Predškolski program za djecu neće postati obvezan ove jeseni, nego 2014., a uvjeti za zapošljavanje u vrtićima pooštreni su. Glavne su to izmjene Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, koji je jučer prošao Vladu.

Prijevoz djece

Obvezni predškolski program produljit će osmogodišnje obavezno obrazovanje na devetogodišnje, kako je to u većini europskih zemalja. Većina roditelja svjesna je važnosti \"male škole\" pa je tako 99 posto šestogodišnjaka već obuhvaćeno predškolom.

– Od 41 tisuće djece u toj dobi, 27.220 pohađa vrtić, a 13.192 predškolski program koji je organiziran u vrtićima ili školama – kaže Marija Ivanković, načelnica za predškolski odgoj. Od 556 jedinica lokalne samouprave, 65 ih ne izdvaja novac za predškolski odgoj, mahom zbog malog broja djece. Te će sredine imati problema jer će od 2014. godine morati osigurati predškolu. Morat će osigurati prijevoz djece do najbližeg vrtića ili škole koja predškolu provodi, živi li dijete u krugu 20 kilometara od tog objekta. Ako je udaljenost veća, dužni su osnovati vrtićku podružnicu ili pak organizirati predškolu u školi u krugu od 20 kilometara.

– Ministar će u godinu dana donijeti pravilnik s detaljima o provođenju predškole – kažu u ministarstvu. Njime će riješiti i financiranje, naime predškola je besplatna pa bi se to trebalo odnositi i na roditelje vrtićke djece.

Registar pedofila

Poštovane su i odredbe novog Kaznenog zakona pa tako nitko tko se ogriješio na bilo koji način o zakon ne može raditi s djecom. U vrtiću se ne može zaposliti, ni biti vanjski suradnik, osoba koja je pravomoćno osuđena zbog djela protiv života i tijela, države, pravosuđa, javnog reda, imovine, službene dužnosti, čovječnosti i ljudskog dostojanstva, osobne ili spolne slobode, spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, braka, obitelji i djece, protiv zdravlja ljudi, opće sigurnosti, krivotvorenja, za bilo koje drugo kazneno djelo počinjeno na štetu djeteta ili maloljetne osobe.

>> Od sljedeće školske godine kreće devetogodišnja obavezna škola

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije