TRGOVINA LJUDIMA PREKO INTERNETA

Dijete se preko darkneta može kupiti za 20.000 do 60.000 dolara, muškarce se obučava da postanu e-svodnici

Darknet
Silas Stein/DPA
09.10.2024.
u 07:20

Istražitelje je posebno zanimalo kako se internetski oglasi koriste za privlačenje žrtva kojima se lažno obećava posao, smještaj, transport

Kako kriminalne mreže koriste internet  i internetske oglase te kojim lažnim obećanjima mame buduće žrtve trgovine ljudima, bila je tema kojom se tijekom tri dana međunarodne akcije  pod pokroviteljstvom Europola bavilo 76 stručnjaka iz 27 zemalja. Njihov posao bio je da prate, detektiraju i istraže aktivnosti  povezane s trgovinom ljudima koje se odvijaju na internetu, a Europol upozorava  da trgovina ljudima preko interneta postaje sve veća prijetnja koja nadilazi  granice i ističu da se takva vrsta kriminala odvija i na tzv. površinskom i na dark netu. Ovim prvim služe se trgovci ljudima i njih je relativno lako identificirati.

Ovaj drugi puno je problematičniji i složeniji i za detektiranje i za otkrivanje jer je, primjerice, utvrđeno da se ponekad društvene mreže koriste za trgovinu organima, plaća se u kriptovalutama, koriste se razne kriptirane aplikacije za komunikaciju, a trgovci ljudima čak i stranice za klađenje koriste kako bi regrutirali  žrtve. Tijekom spomenute međunarodne akcije identificirano je 16 počinitelja i 60 mogućih žrtava te je prekontroliran veći broj internetskih stranica.

Istražitelje je posebno zanimalo kako se internetski oglasi koriste za privlačenje žrtava kojima se lažno obećava posao, smještaj, transport.... Tijekom istrage identificirana je stranica na dark webu na kojoj stotine trgovaca ljudima nude "usluge"  mladića i djevojka svih dobi. Cijena tih "usluga" ovisi o njihovoj dobi i vještini, i kreće se između 800 i 2000 dolara, a na toj internetskoj stranici obavljeni su i oglasi u kojima se djeca za "kućnu" uporabu prodaju za cijenu između 20.000 i 60.000 dolara. 

Nadalje, tijekom istrage otkrivene su i stranice na kojima su razne kriminalne aktivnosti nuđene kao usluge, a istraživalo se i kako se manje poznate društvene mreže koriste za trgovinu ljudima. Utvrđeno je i da se pojavilo e-svodništvo, što je izgleda novi fenomen u svijetu cyber kriminala, pa su tako otkrivene dvije internetske platforme koje nude lifestyle tečajeve i obuku za muškarce koji žele postati OnlyFans menadžeri. Drugim riječima, muškarcima se nudi obuka za e-svodnike i "uče" ih na koje se sve načine mogu iskorištavati žene.  

Ključne riječi

Komentara 2

MM
MMarko657
08:31 09.10.2024.

20 do 60? pa to je tu negdje kao i kupovanje djece koje je legalizirao sud u Zaboku iz Konga.

MK
mksdk
08:37 09.10.2024.

A kad krijumčare uhvatiš, onda plaču do samo žele udomiti jadnu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije