SRAMOTA U ITALIJI

Dinamovo ime krinka je huliganima

04.12.2008.
u 20:06

Kraja divljaštvu na stadionima u režiji naših navijača neće biti tako skoro. Osim ako Đurđa Adlešič, ministar Dragan Primorac, MUP i sudstvo ne započnu ozbiljniju akciju. Namjerno u toj akciji nismo spomenuli klubove ni sportske forume jer oni tu mogu najmanje napraviti.

Bandić: Primitivni huligani sramote naš grad i zajednicu

Izgonom iz Europe, slijedi ključ u bravu

Dinamo bez sreće i znanja u Udinama

Treba Željezna lady
Jer, što može Dinamo kad huligani u Udine dođu s namjerom da naprave zlo? I kad bi to bio izdvojeni slučaj, još bismo i razumjeli, ali ovo je serija huliganskih ispada i tu mora djelovati pravna država. Ako u Đurđi Adlešič vidimo Željeznu lady koja će iskorijeniti huliganizam, onda ona ima naš glas. Da neredi nisu slučajni, svjedoči i događaj iz Praga. Naš je fotoreporter poželio na jednom od gradskih trgova snimiti nekoliko Bad Blue Boysa. Pristojno im je prišao, predstavio se i – doživio salvu uvreda!

“Mater ti j..., marš! Slikaj nas na stadionu kad budemo prekinuli utakmicu!” Nismo mogli vjerovati u ono što čujemo! U Pragu nije bilo prekida, no ono što su tamo najavili huligani su u Udinama i ostvarili...

I ostvarivat će i dalje ne bude li oštre, brze i djelotvorne akcije.

– Za svaku je osudu ono što s dogodilo u Udinama. Zbog toga je potreban zakon o suzbijanju nasilja na sportskim objektima, ovo je samo dokaz da nam je to potrebno. Čini se kao da je nekome stalo do toga da se Hrvatska nađe na naslovnicama svjetskih novina zbog navijača. Potpredsjednica Vlade, kao i cijela Vlada, osuđuje ovakvo ponašanje – kazali su nam u uredu potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič uz dodatak da je ukidanje Dinama – glupost.

Potpredsjednica je pokrenula akciju, bilo je sastanaka o tom zakonu. No, prava akcija nije počela. Pogreška je što se uopće predstavnicima navijača dopustilo da raspravljaju o prijedlogu zakona. Naime, oni kažu da bi takav zakon bio kršenje ljudskih prava. A što je s pravima onih koji zbog takvih navijača ne idu na stadione? Uostalom, to nije zakon protiv navijača, nego protiv huligana među njima.

Država mora krenuti
I glupo je što kaže predsjednik Dinama Mirko Barišić, gašenje Dinama bila bi pobjeda huligana. A ako on i Zdravko Mamić ne mogu pomoći u toj borbi protiv huligana, neka i sami odu.

– Ma, ne mogu tu klubovi ništa, klubovi se trebaju brinuti o organizaciji utakmice, o igračima, jačanju momčadi, a kako ovako možeš nešto graditi kad se svi moramo bojati prekida utakmica? – stao je u obranu klubova Igor Štimac, predsjednik Udruge klubova Prve lige.

Treba li zatvoriti udruge navijača, zatvoriti im tribine?
– Treba učiniti sve što je u zakonskim okvirima, ali svakako treba provesti reviziju navijača, provjeriti članove – dodao je Štimac.

Ako je dosad i bilo nekakve sumnje, sad su se doista razotkrili: mnogima od ekipe s juga stadiona “Friuli” Dinamovo ime služi samo kao krinka za huliganizam.

I državnom voljom sve se može riješiti. Ulaznice za utakmicu u Udinama mogle su se, naime, kupiti samo uz predočenje putovnice! Dakle...


Zajec: To nitko ne može kontrolirati

Velimir Zajec bio je na tribinama stadiona “Friuli”, legenda Dinama, igrač, trener i direktor zgrožen je viđenim. I u njegovo vrijeme bilo je problema.
– Takvo je ponašanje glupo i nema veze sa zdravim razumom. Ovo se prečesto ponavlja i ne znam tko će snositi odgovornost.
Da ste Zdravko Mamić, biste li otišli iz kluba?
– Ne, nitko to ne može kontrolirati, a ti navijači to čine iz hira, čak ne protiv Mamića i kluba – kaže Zajec.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije