vraćaju se asistenti

U zadnji trenutak Mornar pronašao novac

vedran mornar
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.09.2014.
u 12:30

Do kraja godine u izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju definirat će se pomoćnici u nastavi

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je sredstva te daje suglasnost školskim ustanovama da, prema prijedlogu osnivača, angažiraju pomoćnike u nastavi za mjesec rujan za one učenike koji su prošle školske godine imali osiguranog pomoćnika putem projekata udruga financiranih od strane MZOS-a, stoji u priopćenju koje je jučer nakon 18 sati ministarstvo obrazovanja uputilo medijima.

Tako je, nakon cjelodnevnog iščekivanja, okončana drama i neizvjesnost djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja. U priopćenju ministarstvo  ističe će problem pomoćnika u nastavi sustavno rješavati. 

- Nakon što je MZOS osigurao dodatna sredstava za ovu školsku godinu za pomoćnike u nastavi u iznosu od 44,7 milijuna kuna, do kraj godine će u sklopu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi regulirati pomoćnike u nastavi te objaviti pravilnik koji definira kriterije osiguravanja pomoćnika - kaže se u priopćenju. Dodaju također da će ministarstvo raditi na sustavnoj evidenciji učenika s teškoćama, evidenciji njihovih potreba za pomoćnicima te definiranju načina edukacije pomoćnika, koja također nije do sada bila riješena na adekvatan način, kako bi pomoćnike dobila ona djeca kojoj su doista i potrebni.

Problem pomoćnika u nastavi za sada je riješen, međutim ono što nije nikome jasno, a ponajmanje roditeljima djece s teškoćama je, zašto se to nije napravilo na vrijeme, kako bi djeca redovno i bez stresa krenula u školu. Pitaju se kako je to ministar Vedran Mornar uspio naći novce nakon prosvjeda i pritiska javnosti. Kao što je poznato natječaj za financiranje asistenata u nastavi novcima europskih fondova raspisan je u svibnju i još uvijek nije završen. I sam Mornar priznao je da je natječaj napravljen traljavo, pa ako je to tako, onda je na vrijeme morao pripremiti alternativni način financiranja, prije nego su ga na to prosvjedom morali upozoriti roditelji.

>>Za djecu s poteškoćama nema asistenata, s njima u razredu volonteri ili mame

Komentara 3

OS
osica
14:51 10.09.2014.

Bravo roditelji, bravo javnost koja prosvjeduje na ovakve stvari , na štednju tamo gdje je ne smije biti. Ne ponovilo se. Sretno vašoj djeci s asistentima.

Avatar Peterančan
Peterančan
23:46 10.09.2014.

Drug Mornar je zaboravio istaknuti jedno: asistenti koji su radili prošlu školsku godinu, iako su se djeca kojima su oni potrebni priviknuli na njih i zajedno su savladavali mnoge teške zadatke, sada nemaju pravo ponovno raditi. Pa će, sa novim pomagaćima proći mjeseci obostranog privikavanja i bespotrebno gubljenje vremena na štetu onih kojima ta pomoć najviše treba. Vjerojatno ovi dosadašnji nisu u partiji!

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
12:52 10.09.2014.

Ustav RH... Članak 65… Osnovno je školovanje obvezatno i besplatno… Svakomu je dostupno, pod jednakim uvjetima, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje u skladu s njegovim sposobnostima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije