duž jadranske obale

Divljanju cijena nema kraja: Po kilogram ovih četiriju namirnica platit ćete ukupno vrtoglavih 34 eura

Zadar:  Ponuda i cijene na gradskoj tržnici
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/4
04.07.2023.
u 10:05

Iako inflacija usporava, to očito nije dovoljan signal da se donekle obuzda i rast cijena hrane, posebice u priobalju na tržnicama gdje se turisti – i domaći građani – smatraju ovcama za šišanje.

Po kilogram marelica, nektarina, rajčica i krastavaca, kojima nećemo napuniti ni polovicu cekera, u Rovinju je ovih dana dovoljno da nam iz novčanika izbiju vrtoglavih 34 eura, za koliko se u prosjeku u hrvatskim mesnicama mogu kupiti tri kilograma boljeg mesa – junećeg buta bez kostiju ili janjetine. Iako inflacija usporava, to očito nije dovoljan signal da se donekle obuzda i rast cijena hrane, posebice u priobalju na tržnicama gdje se turisti – i domaći građani – smatraju ovcama za šišanje. Tako ni marelica, koje u prosjeku na kontinentu stoje oko 4,50-5 eura, u Rovinju nema ispod 10, a jednako toliko stoje i nektarine i trešnje, podaci su TISUP-a, tržišno-informacijskog centra Ministarstva poljoprivrede.

VEZANI ČLANCI: 

 

Breskve koštaju i 12 eura, rajčice s početka priče 8, kao i jagode, a krastavci 6 eura. Godinu ranije, u najskupljem hrvatskom gradu kojega prati TISUP (na listi je 11 gradova – Osijek, Pakrac, Pula, Rijeka, Split, Zadar, Rovinj, Sisak, Slavonski Brod, Varaždin i Zagreb), marelice su u prosjeku koštale 37 pa do 50 kuna, nektarine između 40 i 50, slično i trešnje i breskve. Rajčice su koštale 22,50 do 25 kuna, a krastavci između 13 i 16, što znači da su samo oni danas gotovo trostruko skuplji, kao i rajčice, a voće dvostruko.

– A vi odite do trgovine, možda vam je tamo jeftinije – svađalački je prodavačica ispratila jednog od (ne)kupaca.

VEZANI ČLANCI: 

No budu li prekupci prodajom nadoknađivali i buduće neradne nedjelje, od kojih su izuzete samo klupe OPG-ova, kojih je na tržnicama najmanje, cijene bi u sezoni mogle još rasti. U Osijeku, primjerice, nektarine se već mogu naći i za samo 3 eura, a u odnosu na ostale gradove na listi TISUP-a – i trešnje su tu najjeftinije i u prosjeku koštaju 3,75 eura za kilogram. U Varaždinu su, za usporedbu, 7 eura, u Zagrebu između 6,50 i 8 eura. Najjeftinije jagode prodaju se u Sisku, za samo 3,50 eura, a u Zagrebu i dalje drže cijenu između 4 i 5 eura.

Prosječna cijena krastavaca u Hrvatskoj je 2,50 do 3 eura, luka između 1,50 i 3, a dok Rovinjani i češnjak precjenjuju – na pojedinim štandovima košta i vrtoglavih 15 eura za kilogram (113 kuna!), u većini gradova on košta između 6,60 i 8 eura, u Puli i 9,50. U Rovinju je lani stajao 45 do 50 kuna.

Mrkvu smo pak u Puli našli i za samo 1,13 eura, u Zadru za 3. Prosječna cijena salate puterice u Hrvatskoj je između 2,25 i 4,50 eura, kupusa između 1,70 i 3 eura, kelja između 2 i 3 eura, cvjetače između 3 i 5 eura. Najskuplje povrće trenutačno su mahune, kojima se cijena s 8 gdjegdje spustila i na 5,50 eura.

Mladi krumpir u Zagrebu košta 2 eura/kg, u Puli 1,10, a u Rovinju 3 eura. Cijene blitve i špinata variraju između 2,50, odnosno 3,30 do 5 eura, a peršin smo najjeftiniji našli u Zadru, za 3 eura, dok u Rijeci košta i 7.

Dojam je da jednako kao i lani u većini gradova Hrvatskoj na tržnicama košta samo lubenica – između 1,50 i 2 eura za kilogram. No u Pakracu se lani tržila za 5-6 kuna, a danas za 1,40 eura (10,50 kn).

Video: Austrijanku šokirale cijene pizze na Jadranu: 'Pa to je skuplje od Austrije!'

Komentara 26

DU
Deleted user
10:49 04.07.2023.

Ja bojkotiram, predlažem i drugima isto!!

Avatar Povucimezarep
Povucimezarep
11:12 04.07.2023.

Kom mogu prodati neka prodaju. Iz principa neću kupiti ništa što ima pohlepne cijene. Ove godine nisam kupila niti gram trešanja, npr..m

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
11:13 04.07.2023.

Naslov treba biti: "Na cemu ustedjeti 34€!" :P Ne mogu oni toliko podici cijene koliko ja mogu ne kupovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije