Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SVE SE UKLJUČILA POLICIJA

Djeca iz Slovenije stigla na odmor u Poreč, učiteljica se potukla s 12-godišnjakom: 'Ovo ne pamtimo u našoj povijesti'

Plaža Borik u Pore?u
Sasa Miljevic / PIXSELL
09.07.2024.
u 12:57

Društvo prijatelja mariborske mladeži, koje već 36 godina organizira ljetovanja u Poreču, poslalo je odgojitelja kući i zabranilo mu sudjelovanje u ljetovanjima i drugim programima. U međuvremenu, unatoč incidentu, dječak je želio ostati na odmoru, a kada se vrati u Maribor, policija će s njim obaviti razgovor

U obrazovno-rekreacijski centar VIRC kod Poreča svake godine ljetuje više od 1600 djece i više od 200 odgajatelja koji 11 dana prate djecu i za njih organiziraju razne aktivnosti. Ove se godine ondje, kako piše slovenski portal 24ur, dogodio incident. Naime, navodno se učiteljica tijekom ljetovanja djece u Poreču fizički obračunala s 12-godišnjakom zbog vike.

Društvo prijatelja mariborske mladeži (Društvo prijateljev mladine Maribor), koje već 36 godina organizira ljetovanja u Poreču, poslalo je odgojitelja kući i zabranilo mu sudjelovanje u ljetovanjima i drugim programima. U međuvremenu, unatoč incidentu, dječak je želio ostati na odmoru, a kada se vrati u Maribor, policija će s njim obaviti razgovor, piše 24ur.

Društvo prijatelja Maribora (ZPM) na svojim stranicama objavilo je izvješće o incidentu koji se dogodio u ponedjeljak. Kako su napisali, odgajateljica je neprimjereno reagirala na činjenicu da je 12-godišnjak, učenik šestog razreda osnovne škole, kršio kućni red Centra. "Prekršaj se odnosio na viku djeteta, za neke druge nazočne bilo je uznemirujuće vikanje u dnevnom prostoru VIRC-a, što su prisutni odgajatelji željeli spriječiti", napisao je Božidar Raušl, sindikalni tajnik.

Kako navode, učiteljica, koja nije bila roditelj skupine djece, tada je upotrijebila tjelesnu silu zbog djetetova ponašanja, što su u ZPM Maribor ocijenili krajnje neprimjerenim, a ponašanje ocijenili nedopustivim. Sukladno vlastitom Etičkom kodeksu odgajatelja i poduzetoj mjeri pedagoškog voditelja, odgajatelj je odmah udaljen iz ustanove i upućen kući. O događaju su odmah obaviješteni roditelji. Nakon pregleda liječnika i dogovora uprave i roditelja djeteta, dijete je na vlastiti zahtjev nastavilo s godišnjim odmorom.

VEZANI ČLANCI:

ZPM Maribor pokrenula je postupke definirane u svom Kodeksu etičkih načela odgajatelja na području ljetovanja, a o događaju je obaviještena i nadležna policijska postaja Maribor, koja će moći obaviti razgovore kada se dijete vrati u Maribor. "Već sada možemo potvrditi da je učitelju zabranjeno sudjelovanje u godišnjim odmorima ili drugim programima koje provodi ZPM", napisao je Rausl. 

"Duboko žalimo zbog incidenta koji baca loše svjetlo na našu organizaciju i sav dosadašnji rad, menadžment i odgajatelje, koji svake godine rade vrhunski posao, što svake godine potvrđuju i djeca i roditelji. Odgajatelji početnici već dugi niz godina moraju sudjelovati na 14-satnoj stručnoj nastavi prije odlaska na godišnji odmor, a ujedno imaju i individualni razgovor s pedagoškim vodstvom smjene", pojasnio je. Kako kaže, u svojoj 71-godišnjoj povijesti ne pamte ovakav incident, zbog čega ih je to još više potreslo.

FOTO Znate li nabrojiti 10 najvećih gradova u Hrvatskoj po broju stanovnika? Rijetki će uspjeti navesti baš sve

Plaža Borik u Pore?u
1/13

Komentara 15

Avatar KalebJosua
KalebJosua
14:33 09.07.2024.

Ovo se nije događalo prije jer bi neodgojeni tinejdžer nekoč dobio batine i od nastavnika a i od roditelja kad se vrno doma. Sad je to incident velikih i nepojmljivih razmjera. Ah slatko dite mamina maza!

MA
MarkoFind
14:29 09.07.2024.

Čisto sumnjam da je klinac imalo normalno odgojen. Sigurno je i vrijeđao i prijetio, jer ne primjenjuje se sila smirivanja za normalno odgojenu djecu od 12g koja se znaju ponašati.

PR
pravednik2
14:04 09.07.2024.

Nastavio ljetovanje? Znači nije ga dovoljno jako smirila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije