LJETNI KAMP ZELENEKAPICE

Djeca se na planini vraćaju korijenima: boravku u prirodi s prijateljima, bez mobitela

storyeditor/2024-08-15/1000072400.jpg
Foto: Kamp zelenakapica
1/9
20.08.2024.
u 13:41

U Parku prirode Blidinje, u podnožju planina Vrana i Čvrsnice, završila je 12. sezona ljetnog kampa za djecu 'Zelenkapica' koji vode vrhunski i zabavni edukatori.

Završila je dvanaesta sezona ljetnoga kampa za djecu "Zelenkapica" koji se u kontinuitetu održava od 2013. godine, a u kojemu je dosad održan trideset i jedan turnus. Ove je godine bilo 200 djece polaznika, a proteklih godina kroz kamp je prošlo više oko 1000 djece koja dolaze sa svih strana svijeta.

Kamp se održava u Parku prirode Blidinje u Hercegovini, između dviju planina, Čvrsnice i Vrana, pa je logično da su ekologija i čuvanje prirode u fokusu kampa. U jedinstvenom prirodnom arealu koji sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta do danas je evidentirano oko 1500 biljnih vrsta, od čega više od 200 endemskih, subendemskih i reliktnih vrsta. U parku se nalazi najveće stanište endemskog bjelokorog bora munike.

Pa što je to djeci toliko privlačno pa dolaze ovamo i po nekoliko puta uzastopce? Daleko od potrošačkog svijeta, u potpunom miru Parka prirode Blidinje, ispod planine Čvrsnice (2228 metara nadmorske visine) nalazi se planinarski dom Masna Luka u kojemu se održava ljetni kamp Zelenkapica. Djeca tijekom šestodnevnog boravka u kampu zapravo žive kao i djeca prije pojave interneta i mobilnih telefona, dakle fokusirana na svijet i prirodu oko sebe, na igre, zabavu, prijatelje. Dane provode aktivno i edukativno te pohađaju brojne radionice: ove godine bilo ih je više od petnaest.

Foto: Kamp zelenakapica

Jedna od omiljenih je radionica kulture u kojoj djeca uče kako napraviti film ili predstavu. Polaznici kampa sami biraju temu predstave koju izvode ili filma koji stvaraju. Filmići koji su ovdje napravljeni predstavljeni su na prvom Samitu planinskog filma u BiH koji se održava ovog vikenda u Parku prirode Blidinje.

Tu je potom i dramska radionica osmišljena prije svega u svrhu razvoja komunikacijskih vještina i samopouzdanja. Djeca se uče izražavati na posve nov način, kroz dramsku igru. Gluma im pomaže otkloniti sramežljivost i povučenost te imaju priliku proširiti svoj rječnik, poboljšati izražavanje i razviti kreativnost na spontan i zabavan način. U dramskoj radionici djeci se daje potpuna sloboda, uz minimalnu pomoć voditelja u usmjeravanju.

Uz likovnu i glazbenu, tu je i literarna radionica, u sklopu koje je i pisanje dnevnih novina koje izlaze za trajanja kampa, a tu je i izrada ukrasnih kuglica od vune – pompon.

Foto: Kamp zelenakapica

Na radionici kulturne baštine djeci se tradicija približava kroz stare igre i pričanje legendi s ovog područja, koje su im iznimno zanimljive. Uče o bogatoj povijesti ovih krajeva, pa se u sklopu toga organiziraju i izleti. Jedan od njih je posjet stećcima, koji su na UNESCO-ovu popisu kulturne baštine. Uče o geomorfološkom bogatstvu ovog područja, poput Hajdučkih vrata, Mijatove pećine, Blidinjskog jezera. Djeca uče o folklornoj baštini i narodnim instrumentima te starim igrama na zanimljiv i inovativan način koji je osmislio profesor Vladimir Mikulić, jedan od pokretača kampa "Zelenkapica". Neke od tih igara su klis i palja: stare igre u novom ruhu koje je Mikulić prilagodio današnjem vremenu, pa su djeca lako naučila pravila i igre su im postale vrlo zanimljive. Tu su i igre karike na marike i ćorava Šima, koje su vrlo popularne kod polaznika.

Tijekom kampa održava se i Hercegovačka olimpijada s disciplinama kao što su povlačenje konopa, skakanje u vrećama, kamena s ramena, skakanje u dvoje, pa to postaje pravi praznik borbenosti timova za bolji plasman. Tu je i njegovanje legendi s ovog područja, prije svega legende o Divi Grabovčevoj. Prema legendi, Diva je bila najljepša djevojka u kraju, ali je imala nesreću da je naišla na Tahir-bega Kopčića, turskog vlastelina iz Kupresa, koji se htio na silu oženiti njome. Kada je ona to odbila i pokušala pobjeći, ubio ju je.

Foto: Kamp zelenakapica

Ove je godine projekt Radionica hrvatske kulturne baštine u Ljetnom kampu za djecu i mlade "Zelenkapica" potpomognut od Središnjeg ureda za Hrvate izvan domovine. Tu su i atraktivne avanturističke radionice kao što su streličarstvo i traženje skrivenog blaga sa zagonetnim uputama na engleskom jeziku te svakodnevne sportske igre. Tijekom kampa polaznici posjete i franjevačku crkvu u Masnoj Luci, mjesto koje je utemeljio svestrani fra Petar Krasić, svećenik, kinolog, radioamater i ekolog.

Uza sve to stavlja se poseban naglasak na njegovanje pravih vrijednosti kod djece kroz interaktivne radionice u kojima se fokusira na stvarne, a ne imaginarne prijatelje, empatiju i brigu za druge.

"Zelenkapica" postaje dio odrastanja svojih polaznika koji redovno dolaze. Oni traže da im se poprave frizure, izvade zubi koji se klimaju, pomogne u prijateljskim i ljubavnim savjetima. "Zelenkapica" je tu za osmijeh na licu svakog djeteta. Kad prerastu kamp, djeca postaju volonteri, a poslije i voditelji, i sve su to razlozi zašto se za kamp traži mjesto više i zašto je popunjen unaprijed bez oglašavanja. Organizator kampa je Udruga za osmijeh na licu svakog djeteta "Zelenkapica".

Foto: Kamp zelenakapica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije