Gost na ZILIK-u

Dječak Franjo svojim je radovima oduševio i karlovačkog župana

franjo
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/4
27.01.2012.
u 13:21

Majka Božja najčešći je motiv koji izrađuje, zna izraditi i tamburicu, a sve je naučio od očeva dobrog prijatelja Zvonimira Celinšćaka

Treba samo čvrsta volja. Iz drveta izrađujem uglavnom religiozne motive, najčešće Majku Božju, ali znam napraviti i tamburicu. To me naučio tatin dobar prijatelj Zvonimir Celinšćak. Jako mi se svidjelo što radi, pa sam probao. Jednu skulpturu napravim za dva, tri dana – otkrio nam je 13-godišnji Franjo Severinac iz Svete Jane pokraj Jastrebarskog koji je na 39. Zimskoj likovnoj koloniji u Karlovcu predstavio svoje radove.

 Potpora županije

Oduševio je sve posjetitelje, pa i karlovačkog župana Ivana Vučića. Nitko nije mogao vjerovati da tako nešto izrađuje dječak.

 – ZILIK je vrlo važna manifestacija koja objedinjuje umjetnost, učenje, druženje i prijateljstvo. Tu dolaze djeca iz ostalih domova i škola diljem hrvatske. Bez obzira na krizu i teška vremena županija će i dalje financijski podupirati zimsku likovnu koloniju. Tako smo sada osigurali petnaest tisuća kuna za organizaciju i nabavu materijala – rekao je župan Vučić koji je zajedno sa svojim suradnicima obišao male umjetnike. S njima je u četvrtak stvarala umjetnica Anita Parlov.

 – Djeca su zaista preslatka. Kako sam "upala" u zadnji trenutak, odlučila sam da je u ovo vrijeme karnevala najzgodnije da izrađuju maske, odnosno lica koja se kreću u prostoru. Jako ih je puno, pa nismo baš u potpunosti mogli izvršiti planirani zadatak, ali dobili smo mnoštvo prekrasnih djela – rekla je Parlov koja je prvi put sudjelovala na tradicionalnoj karlovačkoj manifestaciji. Održan je i prigodni program Djeca doma za donatore na kojem su štićenici zahvalili svima koji im nesebično pomažu.

 Veliki odaziv

Karlovački ZILIK završava otvorenjem izložbe radova nastalih na 39. ZILIK-u. No, prije toga djeca će uživati u još jednoj radionici u tehnici rada vitraj koju će voditi Dominique Jurić.

 – Vrlo smo zadovoljni odazivom i djece i umjetnika. I ove su godine nastali brojni i zanimljivi radovi koji će obogatiti naš fundus – napomenula je ravnateljica Dječjeg doma Vladimir Nazor Maja Vučinić Knežević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije