Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEDA NAD BIROKRACIJOM Upravni sud ukinuo sramotnu odluku Ministarstva zdravstva

Dječak sa staklenim kostima ipak nije 'potpuno zdrav'

Filipa Dobrića Ministarstvo zdravstva proglasilo je 2005. potpuno zdravim
Foto: Davor Javorović
10.08.2008.
u 17:00

Nakon pune tri godine povlačenja po sudovima, obitelj 12-godišnjeg Filipa Dobrića, koji od rođenja boluje od bolesti staklenih kostiju, Osteogenesis Imperfecta, dočekala je ukidanje sramotne odluke Ministarstva zdravstva.

Na njihovu adresu u Osijeku stiglo je rješenje Upravnog suda prema kojemu će se nad djetetom, koje je Ministarstvo proglasilo zdravim i još 2005. mu ukinulo invalidninu, provesti novo vještačenje.

Dostojanstven život
– Te tri godine od kada je počeo pakao zbog gubitka invalidnine i smanjivanja dječjeg dodatka, gubitka prava moga sina na dostojanstveni život, i čekanja na pozitivnu odluku suda, potpuno su psihički, ali i financijski iscrpili mene i moju obitelj – kaže majka Anita, ipak zadovoljna odlukom koja joj daje nadu da će nepravda biti ispravljena.

Njezin Filip, koji od rođenja boluje od opake bolesti zbog koje mu je svaka kretnja zapravo opasnost od loma, a naškoditi mu mogu čak i majčini zagrljaji, proglašen je rješenjem Centra za socijalnu skrb i resornog ministarstva potpuno zdravim djetetom, s lakšim oštećenjem zdravlja.

Uz ukidanje invalidnine, prije dvije godine zbog toga mu je smanjen dječji dodatak sa 830 na 370 kuna, a ove godine mjesečno Filip dobije tek 311 kuna.

Upravni sud, nakon pregleda opširne medicinske dokumentacije, utvrdio je pak da dijete ima deformitet obiju potkoljenica i podlaktica, varuse obaju koljena, kontrakture koljena, skraćenje tibije s deformacijama, da zbog toga ima gegajući i otežan hod te mu je potrebna tuđa pomoć pri obuvanju obuće te kod izlaska i ulaska u kadu.

Uz to, Filip ima mentalnu retardaciju, smetnje u govoru, ne razlikuje boje, ne uspijeva svladati brojanje i ima slabo razvijenu grafomotoriku.

Ponovno vještačenje
– Za sada mi se odgovorni iz Centra i Ministarstva još nisu javili. Vjerujem da će me pozvati u rujnu, kada završe godišnji odmori, a onda ćemo ponovo na vještačenje. Nadam se da će ovaj put shvatiti da je moj sin 100-postotni invalid i da zaslužuje da mu osiguraju normalan život – zaključuje majka Anita.  


Bez kolica i rolatora

Filip, koji je inače odličan učenik uskoro 5. razreda Centra za odgoj i obrazovanje Ivana Štarka za djecu s posebnim potrebama, u ovu će školsku godinu ući bez potrebne hodalice, tzv. rolatora. Na žalost, hodalica na koju će imati pravo preko HZZO-a za godinu dana, raspala se, a obitelj nema novca za novu, čija je cijena 1.200 kuna. Uz to, HZZO odobrava tek dio novca, odnosno 300 kuna. Pretijesna mu postaju i invalidska kolica, čija cijena je vrtoglavih 12.000 kuna. HZZO odobrava 7.500 kuna. Svi koji mogu i žele pomoći da Filip u novi razred krene uz potrebna mu pomagala novac mogu uplatiti na sljedeći žiro račun: Ljubomir Dobrić, Privredna banka Zagreb 234009-1000000072, broj računa 3203002956, uz naznaku 'za invalidska pomagala’. Ili na devizni broj računa PBZ, Kapucinska 25, 31000 Osijek, broj računa 20190524645 Swift Code PBZGHR2X IBAN, HR 882340093203002956.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije