Djetinjast i smiješan antagonizam HBK prema starokatoličkim svećenicima

Zalazk sunca u Vranjiću
Zvonimir Barisin/PIXSELL
12.11.2023. u 12:33

Dok prima oženjene svećenike iz drugih zajednica, Crkva odbija suradnju s bivšim rimokatoličkim svećenicima

Komentara 1

MK
MKinkognito60
13:35 12.11.2023.

Istina početak je bio kako reče bivši ali ... Potporu su i djelomično i dobili od Srpske pravoslavne crkve i dobili je. Traženje je išlo toliko daleko da su se tužili ako su diskriminirani pa ne mogu nabaviti pisaći stroj sa ćirilicom. Neistinom su pridobivali pastvu, govorili su kako ih i Štrosmajer podupire, organizirali su premlaćivanje katoličkih župnika i otomali crkve. To su bili biši kaločki svećenici koji nisu imali volje šlic ržati zakopčanim. Prvog biskupa su imenovali od propalog đakona, kako bi zamaskirali porijeklo pokreta sjedište su prenjeli izvan hrvatske odnosno tamo gdje nisu tada pitali o zakonitosti. Ti popovi su za sebe uveli pravila brako slično kao Amiši. I danas regrutiraju svećenike od emocionalno nestabilnih kandidata koji su otpušteni iz biskupijskih sjemeništa Katoličke crkve. Ne prihvaćaju autoritet biskupa niti pape. Svećenici koji prelaze iz druge konfesije npr Anglikanske crkve prihvate autoritet biskupa i pape. Starokatoličko udruženje se odreklo autoriteta biskupa i pape, pa kako očekivati suradnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije