Traži se još kiše

Do Velike Gospe razina Vranskog jezera jednaka moru, prijeti pomor ribe?

Prvi dan jeseni u parku prirode Vransko jezero
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
21.07.2024.
u 10:10

Osim upravljanja vodostajem Vranskog jezera, potrebno je obnoviti ključna močvarna staništa i riparijsku vegetaciju (ona koja obrasta rubove vodenih površina) kako bi ista mogla obavljati svoju funkciju pročišćavanja vode bogate hranjivim tvarima, smatraju iz Parka prirode

Kiša koja je kratkotrajno prošla preko Dalmacije nažalost najvjerojatnije neće popraviti stanje u najvećem hrvatskom jezeru gdje se u više navrata u prošlosti događao pomor ribe tijekom ljeta, uslijed suša i povećanog saliniteta. Stoga smo od stručnjaka u Parku prirode Vransko jezero zatražili odgovor na pitanje kakvo je stanje po tom pitanju uoči najavljivanih daljnjih sušnih i vrelih dana.

Prošla godina je bila izrazito vodena te je razina jezera bila natprosječno visoka i more nije ni u jednom trenutku ulazilo u jezero. No Salinitet je u zadnjih par godina ljeti dosezao čak do 7 promila (35 promila je salinitet morske vode, dok se slatkovodni ekosustav definira kao onaj kojem je salinitet niži od 0,05 promila), a niti zimi nije padao ispod 3 promila. Stoga su se, kako navode iz Parka prirode, zadnjih par godina kloridi akumulirali u Vranskom jezeru.

- U 2023. godini se zbog velikog dotoka slatke vode i ispiranja klorida tijekom zime salinitet uspio spustiti do trenutnih vrijednosti ispod 2 promila. S obzirom na to da ova godina nije iznimno bogata oborinama, vodostaj stalno pada, te očekujemo da će, ukoliko ne bude dodatnih oborina, za otprilike mjesec dana jezero biti približno izjednačeno s razinom mora te će započeti zaslanjivanje, a koliko dugo najviše ovisi o količini padalina koje dospiju na površinu cijelog sliva Vranskog jezera koji je površine otprilike 500 km2 i pokriva većinu površine Ravnih kotara. Većina riba koje se nalaze u Vranskom jezeru nisu autohtone i neke od njih nisu prilagođene životu u jezeru koje povremeno zaslanjuje što predstavlja problem, jer u slučajevima značajnijeg zaslanjenja, izaziva pomor ribe što utječe na dodatnu eutrofikaciju jezera - ističu iz Parka prirode Vransko jezero, te dodaju da su neke od tih alohtonih vrsta riba (unesenih iz drugih područja) invazivne vrste koje toleriraju i zaslanjenost pa čak i uvjete snižene koncentracije kisika u vodi, a pridonose snižavanju kvalitete vode svojim načinom prehrane i života.

Tu je svakako i pitanje zapornice na kanalu Prosika kojom bi se moglo do neke mjere upravljati vodostajem jezera. Ona je, kako su na upit Večernjeg lista odgovorili, u postupku projektiranja, a sredstva za njenu izgradnju osigurana u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

POVEZANI ČLANCI:

- Projekt vode Hrvatske vode jer su one u potpunosti nadležne za upravljanje vodama u Hrvatskoj. Osim upravljanja vodostajem Vranskog jezera, potrebno je obnoviti ključna močvarna staništa i riparijsku vegetaciju (ona koja obrasta rubove vodenih površina) kako bi ista mogla obavljati svoju funkciju pročišćavanja vode bogate hranjivim tvarima. Javna ustanova upravo provodi više projekata financiranih sredstvima Europske unije, a prijavljuje i nove, s ciljem poboljšanog upravljanja Vranskim jezerom u suradnji s ključnim dionicima, poboljšanja kvalitete vode i ublažavanja utjecaja klimatskih promjena - zaključili su iz Parka prirode Vransko jezero.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL

VIDEO Nevrijeme prešlo preko Zadra

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije