Župa sv. Leopolda Bo

Dominik Vukalović prvi župnik nove koprivničke župe

Nova zupa
Zvonimir Markač/vLM
29.08.2010.
u 13:48

Što drugo poželjeti novoj župi i novome župniku nego da ovo bude blagoslovljen početak, da župa napreduje - kazao je u propovijedi biskup mons. Mrzljak

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pred više stotina vjernika danas je predvodio misno slavlje ispred kapele sv. Leopolda Bogdana Mandića u novoosnovanoj župi u Koprivnici, te tom prigodom u službu uveo prvog župnika vlč. Dominika Vukalovića.
– Što drugo poželjeti novoj župi i novome župniku nego da ovo bude blagoslovljen početak, da župa napreduje, da čini ono zašto je tu ustanovljena, poslana, da sve ljude poučava, posvećuje i vodi prema konačnom cilju kamo svi mi idemo, prema proslavi u nebu - kazao je u propovijedi mons. Mrzljak.
Dekret varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka o osnivanju nove župe u Koprivnici, posvećene sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću objavljen je u četvrtak 4. kolovoza na spomendan sv. Ivana Marije Vianneya, župnika arškog i zaštitnika svećenika.
Biskup Mrzljak u dekretu uvodno ističe kako su u Svećeničkoj godini, koju je proglasio papa Benedikt XVI. povodom 150. obljetnice smrti sv. Ivana Marije Vianneya, svećenici Koprivničkog dekanata na čelu s dekanom i župnikom u Močilama mons. Leonardom Markačem predložili osnivanje nove župe na širem području grada Koprivnice. Saslušavši njihovo mišljenje i dobivši suglasnost Prezbiterskog vijeća Varaždinske biskupije, biskup Mrzljak donio je u skladu s kanonskim zakonima odluku o osnivanju nove župe.
Župa se osniva većim dijelom od područja župe Uznesenja BDM u Močilama te manjim dijelom od područja župe Presvetog Trojstva u Reki. S istočne strane župa će graničiti sa župom sv. Nikole biskupa i župom Starigrad, s južne strane sa župom Reka od koje se izdvaja naselje Rečko Polje i pripaja novoj župi, sa sjeverne strane sa župom Koprivnički Ivanec, a sa zapada sa župom Močile.
Dok se ne sagradi nova, kao župna crkva služit će kapela sv. Leopolda, a novoj župi pripada i filijalna kapela Sv. Duha na gradskom groblju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije