PROMETNA NESREĆA

DORH o tragediji na Viru: Osumnjičenik je ispitan, traži se određivanje istražnog zatvora

Ivan Bakić, Vir
Foto: CROPIX/Frane Šarić
1/7
19.08.2024.
u 14:32

U prometnoj nesreći je smrtno stradala ženska osoba dok su muškarac i dvoje djece (2020. i 2021.) zadobili teške tjelesne ozljede opasne po život, a treće je dijete (2023.) zadobilo lake tjelesne ozljede, navodi Županijsko državno odvjetništvo u Zadru

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru oglasilo se nakon tragične prometne nesreće na Viru. Kako je istaklo, osumnjičenik rođen 1995. godine je ispitan te je predloženo određivanje istražnog zatvora. Prometna nesreća, podsjetimo, dogodila se 17. kolovoza oko 23.40 sati. Vozač je vozio pod utjecajem alkohola te je automobilom naletio na peteročlanu obitelj. Smrtno je stradala majka, dok su otac i dvoje djece teško ozlijeđeni. Treće dijete zadobilo je lakše ozljede. Priopćenje Županijskog državnog odvjetništva prenosimo u cijelosti: 

"Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru proveo je dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, opisano i kažnjivo po čl. 227. st. 4. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 17. kolovoza 2024., oko 23:40 sati u mjestu Vir, upravljao osobnim automobilom marke Fiat Punto kolnikom ulice Put Lozice protivno odredbama čl. 199. st. 2., čl. 51. st. 1., čl. 53. st. 1. i čl. 38. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Osnovano se sumnja da je upravljao vozilom iako je bio svjestan da ne smije upravljati ako u organizmu ima alkohola i da se u naselju ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h, kao i da brzinu kretanja vozila mora prilagoditi osobinama i stanju ceste, uvjetima noćne vožnje, preglednosti i stanju kolnika te da je kao vozač dužan obratiti pažnju na pješake koji su na kolniku. Osnovano se sumnja da je, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,75 g/kg) zbog čega je bio nesposoban za sigurno upravljanje vozilom te da je upravljao brzinom većom od 50 km/h (ograničenje brzine u naselju) pa je upravo zbog alkoholiziranosti, neprilagođene i prevelike brzine kretanja vozila navedenim prometnim uvjetima, na ravnom djelu kolnika izgubio kontrolu nad vozilom. Osnovano se sumnja da je desnim djelom vozila i desnim kotačima udario u kamenje uz rub kolnika i potom prednjim djelom vozila naletio na žensku osobu koja je uz rub kolnika gurala ispred sebe dječja kolica u kojima je bilo dijete (2023.) dok se ispred njih uz rub kolnika kretao muškarac vodeći dvoje djece.

U prometnoj nesreći je smrtno stradala ženska osoba dok su muškarac i dvoje djece (2020. i 2021.) zadobili teške tjelesne ozljede opasne po život, a treće je dijete (2023.) zadobilo lake tjelesne ozljede. Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zadru određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela (čl. 123. st. 1. toč.3. ZKP-a)", navodi Županijsko državno odvjetništvo u Zadru. 

 

GALERIJA Izbio požar na turističkom jedrenjaku u Šibeniku
Ivan Bakić, Vir
1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije