reakcija zastupnika

Dragovan: Valjda u tom ministarstvu postoji ministrica

'26.09.2011,  Zagreb - Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
07.12.2012.
u 12:41

Saborski su zastupnici danas taj prijedlog reforme plaćanja televizijske pristojbe ocijenili nepotrebnim, pogotovo zato što Hrvatska ima jedan od uspješnijih modela ubiranja pretplate.

Nakon što je iz Ministarstva kulture jučer u javnost izišao prijedlog reforme plaćanja televizijske pristojbe, prema kojemu bi pretplatu, čija bi visina ovisila o visini dohotka, plaćali svi građani bez obzira posjeduju li televizor ili ne, saborski su zastupnici danas taj prijedlog ocijenili nepotrebnim, pogotovo zato što Hrvatska ima jedan od uspješnijih modela ubiranja pretplate.

Posebno je glasan protiv ovog "medijskog poreza", kako ga je jučer u razgovoru za Novu TV nazvala ministrica kulture Andrea Zlatar, HNS, koji danas tvrdi kako nije znao ništa o ovom prijedlogu, da se protivi svim novim porezima, ali i koji demantira kako je ministrica išta o njemu rekla.

Podsjetimo, ministrica je za Novu TV rekla da "to ne bi uopće nazvala pitanjem uvođenja novog poreza s obzirom na to da on samo podsjeća na porez, ali to nije, nego je medijski porez pod navodnicima".

– Iz vašeg se poreza plaća obrazovanje, a vi nemate djecu. Iz vašeg poreza se plaćaju mirovine, a vi nemate nikog umirovljenog. To je pitanje socijalne solidarnosti i pitanje osvještavanja jesu li mediji javno dobro – objašnjavala je jučer HNS-ova ministrica Zlatar. HNS-ov Igor Kolman naglasio je danas da ovaj prijedlog zakona nije inicijativa HNS-a.

Riječ je o prijedlogu koji je potpuno mimo bilo kakve koordinacije ili dogovora javnosti predstavio gospodin Živković. Dakle, HNS u tome apsolutno nije sudjelovao, riječ je o nečemu o čemu nije ni razgovarano na razini HNS-a, a kamoli doneseno kao bilo kakva odluka. Dakle, radi se o potpunoj neistini – tvrdi Kolman te dodaje da ne vjeruje da s predstavljanjem ovog prijedloga zakona netko podmeće HNS-u.

– Ne bi išao tako daleko. Radi se vjerojatno o pogreški gospodina koji je to javno predstavio i nakon toga o tome poslao priopćenje. Ne bih išao tako daleko da je riječ o podmetanju – uvjeren je Kolman koji poriče da je ministrica Zlatar to sve potvrdila nego kaže kako je "rekla nešto sasvim drugo".

– HNS ni na koji način nije sudjelovao u donošenju bilo kakvog prijedloga te vrste. Javnost zna iz naše intervencije što se tiče poreza na nekretnine, mi se apsolutno čvrsto protivimo bilo kakvom uvođenju bilo kakvih novih poreznih opterećenja – zaključio je Igor Kolman.

HDZ-ov bivši ministar kulture Jasen Mesić smatra da obvezna pretplata za sve građane, bez obzira imali prijamnik ili ne, nije dobra ideja.

– Tu je nekoliko razina problema, prije svega to što će to biti novi porezni namet na hrvatske građane, drugi problem je da će se time ukinuti nezavisnost javnog servisa, jer je nezavisna pretplata jedan od jamaca neovisnosti medija. Mislim da se s inicijativom ide s obzirom na to da nije provedeno restrukturiranje na HRT-u pa se traži način da se stavi HRT pod kontrolu – vjeruje Mesić koji je na pitanje misli li da je tu riječ o novom sukobu u koaliciji s obzirom na to da HNS to predlaže, a SDP na to ne reagira baš najbolje, on kaže "načelno HNS kritizira SDP-ove poreze, a sad ih sam uvodi".

– Mislim da je dokaz krize u koaliciji i dokaz nepripremljenosti u upravljanju. Ovo će izazvati reakciju Europske komisije jer je Zakon o HRT-u posebno vezan uz dio oko prikupljanja pristojbe, usuglašavan s EK s obzirom da se radi o državnim potporama – tvrdi Mesić te podsjeća kako HRT ima jedno od najuspješnijih ubiranja pretplate u Europi i to jamči neovisnost jer sami pribavljaju sredstva.

– Ako bi to išlo u proračun, onda onaj tko određuje proračun određuje visinu naknade i tu je mogućnost političke kontrole – kaže Jasen Mesić.

Ironični HDSSB-ov Boro Grubišić komentirao je "kako je možda porez na televizore dio jučer predloženog investicijskog ciklusa ove Vlade od devet milijardi, pa će možda i s njime nešto ubrati."

– Lijepo je kada imamo dvije riječi u hrvatskom jeziku za poreze – porez i pristojba. Što se tiče same pristojbe na TV-aparate, imao ga ili ne, to je nešto poput engleskog poreza na dimnjake. Očekujem da će Vlada u svom novom investicijskom ciklusu uvesti i porez ili pristojbu na dimnjake. To je već u povijesti zabilježeno pa me ne bi čudilo da i takva stvar osvane na stranicama medija – priča Grubišić koji smatra da ovaj problem nije dokaz krize unutar vladajuće koalicije.

– Nisu oni uopće u krizi, oni su suglasni, samo malo paradiraju s tim kontradiktornim izjavama i mišljenjima, a zapravo su vrlo suglasni i složni i nema tu nikakve krize. Da ne želi, ne bi to ni dobivali, on ovako žali nastavnike, učitelje, ispričava im se, valjda je to njegova uloga. On se dobro zabavlja, a oni koji rade, po pitanju financija, gospodarstva, očito provode svoje odluke i on očito pokušava naći alibi u isprikama građanstvu, profesorima, liječnicima – uvjeren je Grubišić.

Šefu Hrvatskih laburista Dragutinu Lesaru ideja o novom parafiskalnom nametu izgleda "kao da je izašla iz neke dječje radionice i liči mu na to da će sutra predložiti da autocestarinu plaćaju oni koji nemaju aute ili telefonsku pretplatu oni koji nemaju telefone."

– Financiranje javnog servisa HRT-a preozbiljna je tema da bi se na ovakav način uopće mogla i pojaviti kao predmet rasprave – smatra Lesar koji na pitanje vidi li tu sukob u vladajućoj koaliciji odgovara: "To je nova disciplina povlačenja konopa, odnosno natjecanje u povlačenju konopa unutar koalicije", ali se ne zna konačan rezultat jer nema suca da sudi".

SDP-ov Igor Dragovan kratko je kazao da je "stav SDP-a da ne dolazi u obzir nikakav novi namet prema građanima, već da treba najozbiljnije razmisliti o tome da se jedan od najvećih parafiskalnih nameta, a to je TV-pristojba u dogledno vrijeme i smanji". Komentirajući navode da je promjene zakona inicirao SDP-ov pomoćnik ministrice kulture Milan Živković, Dragovan je rekao kako ne zna čija je to inicijativa.

– Valjda u tom ministarstvu postoji ministrica. Netko upravlja tim ministarstvom – kazao je Dragovan. Njegov stranački kolega Šime Lučin ne zna, kaže, kakav je službeni stav SDP-a o novom nametu.

– Mogu reći svoj osobni stav, mislim da je to vrhunska glupost – jasan je Lučin. HSU-ov Silvano Hrelja nije još, kaže, odgonetnuo čija je inicijativa i probni balon bio ovaj prijedlog, ali naglašava da je to za HSU neprihvatljiv prijedlog.

– Za nas bi jedino bilo prihvatljivo da se radi na našem prijedlogu vezivanja televizijske pretplate uz prosječnu mirovinu za umirovljenička domaćinstva. Znate, u Zrinskom Topolovcu pokraj Bjelovara prosječna je mirovina oko tisuću kuna, sadašnja je pretplata na godišnjoj razini u visini jedne cijele mirovine i to jedino ima smisla dirati u televizijskoj pretplati. Ima smisla i za one koji su bez prihoda da budu privremeno oslobođeni plaćanja TV-pretplate jer bez toga može država i HRT preživjeti. To za nas ima smisla, a sve ovo drugo odbacujemo, prijedlozi koji nisu vrijedni pažnje – objašnjava Hrelja koji misli kako nikome nije zabranjeno nešto predlagati jer tu vrstu kreativnosti ne treba blokirati, ali "ako se ocijeni da je neprovedivo i glupo, onda on i snosi posljedice za to." Na pitanje nije li neozbiljno predlagati nešto što je glupo, jer bi se onda i nešto ozbiljno moglo shvatiti kao glupo, Hrelja je odgovorio da "o tome je li nešto ozbiljno ili neozbiljno konačni sud uvijek donose građani i koliko to treba kazniti, a svatko radi u svoju korist ili u korist vlastite štete." Hoće li SDP i HSU uspjeti tu inicijativu sasjeći u korijenu, zanimalo je novinare.

– Koliko ja vidim, nema ni izgleda da bi se mogla razviti – zaključuje Hrelja.

>> TV-pretplatu plaćat će svi u obitelji prema plaći. TV i ne moraju imati

Ključne riječi

Komentara 25

AN
Android
16:55 07.12.2012.

Ovaj bi trebao davati intervjue samo radiju nikako TV-u.

KO
korisnik3
18:56 07.12.2012.

skuzajte, zaboravih ispraviti netocan navod u naslovu ovoga clanka: korisnik3: valjda na toj javnoj televiziji postoji glavni ravnatelj.

ZX
zark x
12:57 07.12.2012.

Ovo je sramota. Slika i prilika ove nesposobne vlade. A sada sve prebacuju na jednog pomocnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije